10 bästa serierna 2021 – redaktörens favoriter

År 2021 har avslutats och vi kan blicka tillbaka för att summera vilka serier som har varit bäst i år? Där finns det säkerligen många olika åsikter, men jag har valt ut 10 av mina favoriter. Jag konstaterar att det var ett starkt serieår där vi bjöds på både en världssuccé, ett kärt återseende och efterlängtad fantasy.

Maid

Vi har sett henne i The Leftovers och Fosse/Verdon. Men i den kritikerrosade miniserien Maid gör Margaret Qualley helt klart sin mest lysande insats hittills. Serien följer en ung mamma som lämnar ett destruktivt förhållande med en våldsam, alkoholiserad pojkvän för att skapa ett bättre liv för sig själv och sin lilla dotter. Men utan varken vänner, bostad, jobb eller pengar blir det en stressfylld och snårig resa. En byråkratisk labyrint och en rutten, amerikansk arbetsmarknad innebär att det långa stunder gör ont i hjärtat att följa hennes jakt på stabilitet. Men det är värt det. En personlig favorit i år.

TILL SERIEN

Squid Game

Det händer någon gång per år att en serie slår ned som en meteor och skapar tryckvågor över hela världen, men den här succén är av en helt annat magnitud. I slutet av september hade det Sydkoreanska action-äventyret Squid Game premiär och har nu blivit Netflix mest sedda någonsin. Som en blandning mellan Hunger Games och Kill Bill får vi se 456 extremt skuldsatta medborgare få chansen att delta i ett spel. I potten flera miljarder kronor, men bara en person kan vinna. Resten kommer dö på vägen, då de ska delta i diverse barnlekar som alltid slutar med blodbad och tragedi. En annorlunda serie helt klart, som dessutom gått hem bland tittarna.

TILL SERIEN

Tunna blå linjen

Tidigare i år hade SVT:s nya krimdrama Tunna blå linjen premiär och blev en av årets omtalade svenska serier. Den utspelar sig i Malmö och följer en grupp poliser i deras slitiga arbetsdagar, där det visar sig att det inte alltid är lätt att hålla isär privatliv och jobb. Serien ger en mörk men samtidigt nyanserad bild av polisyrket.

TILL SERIEN

Kastanjemannen

Det kryllar förstås av kriminalserier, både svenska och internationella. Men en som sticker ut på riktigt just nu är Netflix danska Kastanjemannen, som nyligen hade premiär. Baserad på romanen med samma namn, tar historien sin början då en kastanjefigur hittas vid platsen för ett bestialiskt mord. Det ska visa sig att utredningen leder hela vägen till regeringskansliet och danska socialministern. Hög spänning, solida skådespelarinsatser och ständiga vändningar utlovas. Se den!

TILL SERIEN

Succession

Visst, Succession är inte en ny serie. Men nyligen hade den efterlängtade tredje säsongen premiär, så det vore nästan tjänstefel att inte plocka med i den här listan. För intrigerna och maktkamperna i den skruvade, korrupta och svinrika familjen fortsätter även i de nya avsnitten. Patriarken Logan Roy blev i slutet av förra säsongen utmanad och utmanövrerad av sin egen son, vilket innebär att det är upplagt för fullkomligt kaos i den nya säsongen. Den här serien bör alla se, kort sagt.

TILL SERIEN

Mare of Easttown

Kate Winslet har i och med Mare of Easttown återigen bevisat vilken unik skådespelare hon är. Frågan är om inte hennes insats i den här kriminaldramat är en utav hennes bättre? Enligt mig är det så. I serien får vi se Winslet spela den lokala polisen Mare Sheehan, som jobbar i en småstad i Pennsylvania. Medan hon utreder ett snårigt mord på en ung flicka så faller hennes liv i spillror på det personliga planet också. Mare of Easttown är till en viss del en klassisk kriminalare, men på samma gång också ett dystert familjedrama. När sista avsnittet sändes nyligen kraschade streamingplattformen HBO Max. Så populär är serien.

TILL SERIEN

Snabba Cash

Med Evin Ahmad i huvudrollen återvände nyligen Snabba Cash till Netflix, den här gången utspelar sig historien tio år efter händelserna i originalfilmerna. Sedan sist har den undre världen blivit allt mer skoningslös och kaotisk. Förutom ovan nämnda Evin Ahmad så får vi dessutom se Olle SarriAlexander Abdallah och den svenska rapparen och skådespelaren Z.E. i serien.

TILL SERIEN

Lupin

Under juni månad återvände Lupin med säsong 2. I serien följer vi en gentlemannatjuv som under hela sitt liv förbättrat och förfinat på sina färdigheter, där allt ställs på sin spets när han bestämmer sig för att stjäla ett diamanthalsband för att utkräva rättvisa å sin pappas vägnar. Men kuppen tar en vändning ingen är beredd på. Lupin är lättsmält och sevärt, så passa på att njuta av fransk spänning i sann oceans eleven-anda du också.

TILL SERIEN

The Wheel of Time

Ända sedan Game of Thrones gjorde succé har de stora bolagen och streamingjättarna letat efter nästa stora fantasy-succé, men utan att riktigt lyckas. Kan Amazon Primes The Wheel of Time, eller Sagan om Drakens återkomst, vara den serien? Det får tiden utvisa förstås. Själva serien är baserad på en romanserie med samma titel och är i sann fantasy-anda en kamp mellan det goda och det onda. Draken mot mörkrets furste. En strid om jordens öde. Det är storslaget, magiskt och förtrollande tittning. I skrivande stund finns sex av åtta avsnitt ute för streaming.

TILL SERIEN

Dexter: New Blood

Nostalgitermometern slog i taket i november då seriemördaren Dexter återvände efter 7 års uppehåll. För er som följde serien under 2010-talet minns kanske att det blev en del rabalder och missnöje efter att sista avsnittet sänts. Tittarna var inte helt nöjda. Här har seriens skapare chansen att återupprätta hedern. De två avsnitt som hittills gjorts tillgängliga för streaming lovar gott hur som helst. Tittaren bjuds direkt på blod, knivdrama och dessutom får vi se hur Dexters son Harrisson har vuxit upp och letat upp sin pappa. Om han har ärvt Dexters mörka gener? Du får streama serien och se.

TILL SERIEN

Glöm inte att skapa konto på tv.nu. Som inloggad får du tillgång till flera smidiga funktioner, bland annat så kan du skräddarsy din tablå med precis dina favoritkanaler och streamingtjänster – i precis den ordning som du önskar. Dessutom får du även vårt nyhetsbrev måndagar och fredagar, där vi tipsar om de hetaste premiärerna och alla gömda guldkorn där ute i streamingdjungeln.

 

HITTA FLER SERIER HÄR