10 kritikerrosade HBTQI-filmer – här streamar du dem

Det har genom åren gjorts många fina HBTQI-skildringar där tema kärlek, mod och ett sökande efter sin egen identitet inte sällan stått i centrum. Vi har valt att lyfta fram tio av våra favoriter här i samband med att Stockholm Pride går av stapeln!

Moonlight

Porträtt av en ung mans liv från barndomen till vuxen ålder, när han växer upp i ett tufft område utanför Miami. Vi följer hans kamp om att finna sin plats i denna värld och får en tidlös historia om mänsklig kontakt och om de ögonblick och krafter som formar våra liv och gör oss till dem vi är. I rollerna ser vi bland annat Mahershala Ali och Shariff Earp.

TILL FILMEN

Pride

Det är London. Det är 1984. Mitt under brinnande gruvstrejk så bestämmer sig en grupp av gayaktivister att stötta de strejkande gruvarbetarna och startar en pengainsamling. Men på grund av den tidens fördomar så tas inte pengarna emot av facket.  Aktivisterna bestämmer sig då för att hitta nya vägar för att lyckas. En väldigt fin film som lyfter tunga frågor på ett humoristiskt och lättsamt sätt.

TILL FILMEN

Call me By Your Name

I Italien sommaren 1983 blir en ung amerikansk-italienare förälskad i en amerikansk student som kommer för att studera och bo hos hans familj. Tillsammans upplever de en oförglömlig sommar – full av musik, mat och kärlek – som för evigt kommer att förändra dem. Vackra italienska vyer, fin filmmusik skriven av Sufjan Stevens och en blixtförälskelse är en oslagbar kombination.

TILL FILMEN

Gods Own Country

Johnny Saxby bor på ute på den engelska landsbygden. Hans vardag är grå och trist och han dricker för att klara av tristessen. När våren äntligen kommer så anställer hans pappa en rumänsk gästarbetare, Gheorghe. De unga männen finner varandra och livet förändras för båda två.

TILL FILMEN

Blå är den varmaste färgen

Sextonåriga Adèle är ung, oskuldsfull och inte helt säker på vad hon vill göra av sitt liv. När hon träffar Emma, en punkig tjej med blått hår och starka åsikter, öppnas hennes ögon för kärleken och för frigörelse. Blå är den varmaste färgen belönades med Guldpalmen i kategorin ”Bästa film” vid filmfestivalen i Cannes.

TILL FILMEN

Vita & Virginia

I Vita & Virgina porträtteras kärleksaffären mellan societetslejonet och författaren Vita Sackville-West och den litterära ikonen Virginia Woolf. Vita Sackville-West är fru till en diplomat och vägrar låta sig begränsas av sitt äktenskap. När hon träffar den briljanta men plågade Virginia Woolf år 1922 blir hon omedelbart attraherad, och de inleder en passionerad romans som kommer att förändra dem båda och påverka Woolfs författarskap på djupet.

Förbjuden Kärlek

Atefeh och hennes bästa vän Shireen är två tonårstjejer som utforskar Teherans regimkritiska undergroundkultur. Duon utforskar den, bokstavligt talat, förbjudna kärleken tillsammans.

TILL FILMEN

Med Olivia Coleman i huvudrollen blev kostymdramat The Favourite nominerad till inte mindre än tio Oscars under galan 2019. Handlingen utspelar sig i 1700-talets England, som just då är i krig med Frankrike. Drottning Anne sitter på tronen medan vännen Lady Sarah styr landet samtidigt som hon tampas med Annes sviktande hälsa. När den nya tjänaren Abigail anländer tar Sarah henne under sina vingar, vilket leder till ett oväntat triangeldrama.

TILL FILMEN

Fucking Åmål

I Lukas Moodyssons kultfilm Fucking Åmål från 1998 får vi följa den sextonårige Agnes (Rebecca Liljeberg). Hon är ensammast i hela världen, det tycker i alla fall hon själv. Hon har precis flyttat till Åmål och förälskat sig i skolans populäraste tjej Elin, som spelas av Alexandra Dahlström.

TILL FILMEN

Brokeback Mountain

I det här kritikerrosade dramat följer vi rancharbetaren Ennis och Cowboyen Jack Twist, som möts sommaren ’63. De två männen knyter starka, livslånga band som utsätts för svåra prövningar och hinder på grund av deras relation. I rollerna ser vi Jake Gyllenhaal och Heath Ledger.

TILL FILMEN

Letar du efter något helt annat? Ingen fara. Du hittar det mesta i streamingväg i vår guide här.