10 true crime-dokumentärer du inte vill missa

True Crime har på senare år seglat upp och blivit en väldigt populär genre för alla dokumentärälskare där ute. Utbudet har aldrig varit större – det finns ett helt hav av spännande dokumentärer just nu, vilket nästan kan göra det svårt att välja vad man ska se. Vi på tv.nu vill hjälpa er att hitta rätt – och listar därför våra favoriter när det kommer till True Crime.

The Jinx – The Life and Deaths of Robert Durst

Robert Durst tillhör en av USA:s allra rikaste familjer, men trots sin rikedom är det något som inte står rätt till. Under en period av 30 år har flera personer i hans närhet försvunnit eller hittats döda, däribland hans fru. Men huvudpersonen själv nekar och bevisningen sviktar. Frågan är om sanningen någonsin kommer fram?

SE DEN HÄR

I’ll Be Gone in the Dark

Den här dokumentärserien i sex delar skildrar jakten på våldsverkaren som Michelle McNamara i sin bästsäljande bok kallade för Golden State Killer. Den beskriver en besinningslös våldtäktsman och mördare, men också en tid i historien då saker och skiljde sig en hel del från hur det ser ut nu.

SE DEN HÄR

Evil Genius: Bankrånet som chockade USA

Allting börjar med ytterst oklara omständigheter: ett pizzabud promenerar en dag lugnt in på en bank med en bomb kring halsen och rånar banken. När bomben senare exploderar utanför banken och pizzabudet dör, så blir allting ännu konstigare. Är han ensam gärningsman eller finns det flera? Eller är han bara ett offer?

SE DEN HÄR

Making a Murderer

Den här true crime-serien, som är filmad över en tioårsperiod, följer Steven Avery som suttit oskyldigt fängslad för ett brott han inte begått. När han blir frikänd med hjälp av ny DNA-teknik, så blir Avery huvudmisstänkt för ett nytt otäckt brott. Men i dokumentären ställs frågor kring om detta stämmer eller om allt bara beror på korruption inom poliskåren.

SE DEN HÄR

The Keepers

I den här Netflixproducerade dokumentärserien får vi följa med i historien kring det flera decennier gamla mordet på nunnan Catherine Cesnik. Undersökningarna visar på misstänkta kopplingar till en präst anklagad för sexuella övergrepp.

SE DEN HÄR

The Staircase

När Kathleen Peterson hittas död i sitt hem i början av 2000-talet så misstänker snabbt polisen hennes man och författaren Michael Peterson för mord. Han nekar och påstår att hon måste ha fallit ned för trappen, men polisen väljer ändå att åtala honom. Men historien är inte lika självklar som den låter. Se den spännande historien i tretton delar på Netflix.

SE DEN HÄR

The Imposter

Detta mycket märkliga fall börjar med att en ung man i Spanien påstår sig vara pojken som försvann från en familj i Texas för tre år sedan. Problemet är bara att han inte särskilt lik pojken och allting känns fel på något sätt. Därifrån blir allting ännu märkligare.

SE DEN HÄR

I Love You, Now Die

En läglig dokumentär som utforskar besvärliga frågor om hur vi kommunicerar i den digitala tidsåldern genom att dyka in i fallet Michelle Carter, kvinnan som åtalades för att ha tvingat sin pojkvän till självmord via sms.

SE DEN HÄR

The Innocent Man

Den här filmatiseringen av John Grishams enda dokumentära bok skapar besvärande frågetecken kring två mord som begicks i Ada, Oklahoma på 1980-talet.

SE DEN HÄR

Wild Wild Country

När den kontroversiella sektledare Bhagwan anlägger en utopisk stad i Oregons öken eskalerar konflikterna med lokalinvånarna till en skandal på nationell nivå. Det visar sig att strävan efter det perfekta samhället får flera medlemmar i sekten att agera moraliskt tvivelaktigt.

SE DEN HÄR