5 bra sydkoreanska filmer du inte får missa

Sydkorea har senaste åren seglat upp och levererat succé efter succé, både på film- och seriefronten. Den här gången vill vi hjälpa er att hitta guldkornen direkt. Så strunta i att scrolla i timmar för att hitta rätt. Här nedanför tipsar vi om våra sydkoreanska favoriter!

Minari

I den sexfaldigt Oscarsnominerade Minari från 2020 följer vi en Sydkoreanska familj som flyttar till 1980-talets USA och ut på den amerikanska landsbygden. Ett fint familjeporträtt som skildrar livets med- och motgångar.

TILL FILMEN

Parasit

Det sydkoreanska psykologiska dramat Parasit handlar om Ki-Woo och hans arbetslösa familj som inte har några pengar. De ljuger för att lura till sig jobb hemma hos den extremt rika familjen Park. Men lögnerna blir allt fler och det dröjer inte länge innan situationen är helt utom kontroll. Parasit blev den stora vinnaren på Oscarsgalan under 2020 med 6 nomineringar varav 4 ledde till en Oscarsstatyett.

TILL FILMEN

Train to Busan

Train to Busan så får vi se hur en Zombie-epidemi bryter ut samtidigt som en grupp människor befinner sig på tåget mellan städerna Seoul och Busan. Fullkomligt kaos utbryter och de få överlevarna riskerar allt för att inte själva bli infekterade eller hamna i händerna på någon blodtörstig zombie.

TILL FILMEN

Oldboy

En helt vanlig medelålders man blir plötsligt kidnappad och inlåst i en cell i över 15 år. Där inne sitter han utan att veta varför och hans hämndbegär växer för varje dag. När han plötsligt släpps fri med en plånbok full av pengar och en mobiltelefon så påbörjar han sin resa för återupprättelse och hämnd på de skyldiga. Oldboy är en riktig klassiker och bör ses minst en gång i livet.

TILL FILMEN

Memories of Murder

Året är 1986. Två kvinnor hittas brutalt våldtagna och mördade. Den lokale polismannen Park Doo Man, som aldrig jobbat med liknande fall tidigare, får i uppgift att ta fast mördaren. När brotten blir för svåra att lösa ensam tar Park Doo Man hjälp av polismannen Seo Tae Yoon från Seoul. Trots vitt skilda arbetsmetoder och andra olikheter måste polismännen nu samarbeta för att kunna nå lösningen på brotten. Ytterligare ett mästerverk av Parasit-regissören Bong Joon-ho. Must see.

TILL FILMEN