5 nya dokumentärer att streama – våra favoriter just nu

Visst finns det en charm i att kolla på spännande science fiction-filmer, romantiska draman och obehaglig psykologisk skräck. Men ibland är det bra att bryta av alla fiktiva historier med något äkta – som dokumentärer till exempel. På tv.nu guidar vi till all streaming från ett och samma ställe, så att du på ett smidigt och enkelt sätt kan leta upp precis det du vill se. Här är fem dokumentärer vi gillar just nu.

The Puppet Master

Senaste åren har vi överösts med dokumentärer inom genren true crime. Det är nästan som att det har blivit lite inflation och kvaliteten på det som kommit ut senaste tiden sjunkit avsevärt. Men i The Puppet Master så bjuds vi återigen på högklassig true crime. Historien kretsar kring en brittisk man som under två decennier lurade människor på allt de ägde. Hur? Genom sin charm och genom att utge sig för att vara brittisk underättelseagent.

TILL SERIEN

14 toppar

Det sägs att ingenting är omöjligt. Det är i alla fall vad bergsklättraren Nimsdai Purja från Nepal lever efter. En dag bestämmer han sig för att utföra något som länge ansetts vara fullkomligt ogörbart: att bestiga världens 14 berg som är 8000 meter eller högre – på sju månader. I 14 toppar får vi följa med på hans resa.

TILL DOKUMENTÄREN

Tindersvindlaren

Tindersvindlaren (The Tinder Swindler) kretsar en man som låtsas leva ett glamouröst liv som diamantmogul. På så sätt lyckas lura till sig massvis med pengar från kvinnor han träffat via dejtingappen Tinder. Men det han inte räknat med är att några av hans offer tar kontakt med varandra med ett gemensamt mål: att ge igen. En vansinnigt uppmärksammad dokumentär om en vansinnig man som får en att tappa hakan.

TILL DOKUMENTÄREN

Einar 2002-2021

I oktober 2021 mördades Nils Einár Grönberg, Sveriges största rappare, 19 år gammal. SVT Edit försöker fånga hans intensiva och dramatiska karriär och utforskar hur gangsterrappen har spelat en roll i hans öde.

TILL DOKUMENTÄREN

The Rescue

The Rescue följer 2018 års dramatiska räddning av 12 thailändska pojkar och deras fotbollstränare då de fastnade djupt inne i en översvämmad grotta. En utflykt in i ett nätverk av underjordiska grottor efter en fotbollsträning förvandlades till en två veckor lång kamp om överlevnad, en berättelse som kom att fånga hela världens uppmärksamhet.

The Beatles: Get Back

Redan i slutet av 2019 släpptes nyheten om att Sagan om Ringen-regissören Peter Jackson jobbade på en Beatles-dokumentär, vilket vi skrev om här. Från början var det tänkt att bli en dokumentärfilm, men det blev så pass mycket material att man valde att dela upp det i tre delar på en total speltid på 6 timmar. Nu finns hela serien ute att streama på Disney+.

TILL DOKUMENTÄREN