6 svenska kriminalserier – här är våra favoriter

Genom åren har det producerats flera sevärda svenska kriminalserier – och folk verkar helt klart uppskatta genren, både i och utanför Sverige. Poliser, mord och mysterier går hem helt enkelt. Vi har gjort en lista på några av kriminalarna som vi tycker lite extra om.

Bron

När svenskar och danskar gör TV ihop blir det bevisligen bra. Bron blev onekligen populär serie och har genom åren blivit en riktig klassiker inom genren, Vi får följa historien om den den svenska polisen Saga Norén (Sofia Helin) och danska polisen samarbetar för att lösa svårlösta mordfall.

TILL SERIEN

Snoken

På tal om klassiker så vore det nästintill tjänstefel att inte ha med den ikoniska Snoken på denna lista. I den får vi följa privatdetektiven Anders ”Snoken” Grip som driver detektivbyrån Titanic från sin husbåt på Djurgården i Stockholm. Lite nostalgi sitter aldrig fel!

TILL SERIEN

Tunna blå linjen

Förra året hade SVT:s nya krimdrama Tunna blå linjen premiär och blev en av årets mest omtalade. Serien utspelar sig i Malmö och följer en grupp poliser i deras slitiga arbetsdagar, där det visar sig att det inte alltid är lätt att hålla isär privatliv och jobb. Serien ger en mörk men samtidigt nyanserad bild av polisyrket.

TILL SERIEN

Störst av allt

Netflix allra första svenska originalserie hette ”Störst av allt”. Den är baserad på boken med samma namn, skriven av Malin Persson Giolito. Historien har sin utgångspunkt i en skolskjutning i en rik Stockholmsförort. Snabbt står en vanlig gymnasieelev, Maja Norberg, utpekad som den misstänkta mördaren. Privata detaljer uppdagas ju längre utredningen kommer och Majas förhållande med Sebastian Fagerberg och hans dysfunktionella familj kommer upp till ytan.

TILL SERIEN

Lyckoviken

Bakom den omtalade dramaserien Lyckoviken hittar vi deckardrottningen Camilla Läckberg och framför kameran den populära Martin Stenmarck i en av rollerna. Det är uppenbarligen en kombo som går hem hos det svenska folket, för den moderna såpan som utspelar sig i det fiktiva samhället Hammarvik, där en seriemördare härjar fritt är en av de mest populära på tv.nu just nu. Nyligen hade säsong två premiär, så passa på att streama serien här.

TILL SERIEN

Bäckström

Kriminaldramat Bäckström har sedan premiären varit en stor favorit hos tv.nu-besökarna. I huvudrollen ser vi Kjell Bergqvist som spelar den självgode mordutredaren Evert Bäckström och hans kollega som spelas av Agnes Lindström Bolmgren. Serien bygger på Leif GW Perssons böcker och handlar om ett brott där ett kvinnokranium hittas i skärgården. Ett mysterium som bara växer och växer ju mer offrets identitet klarläggs.

TILL SERIEN

Kommissarie Winter

I den hyllade Kommissarie Winter, som är baserad på böckerna av Åke Edwardsson, får vi under två säsonger Kommissarie Erik Winter. I sin tjänst så får han diverse mordfall i Göteborgsområdet på sitt bord som han tvingas utreda.

TILL SERIEN

I vår guide hittar du det mesta i streamingväg. Filtrera på betyg, genre, årtal och mycket mer. HITTA FLER TIPS HÄR