7 dokumentärer du måste se just nu

Visst finns det en charm i att kolla på spännande science fiction-filmer, romantiska draman och obehaglig psykologisk skräck. Men ibland är det bra att bryta av alla fiktiva historier med något äkta – som dokumentärer till exempel. På tv.nu guidar vi till all streaming från ett och samma ställe, så att du på ett smidigt och enkelt sätt kan leta upp precis det du vill se. Här är sju dokumentärer vi gillar just nu.

Dömd av media

I dokumentärserien Dömd av media undersöks några av historiens mest dramatiska rättegångar, där man ser närmare på hur media kan ha påverkat juryns beslut. Det verkar som att många fall fall hinner prövas i offentlighetens domstol redan innan rättegång.

SE DEN HÄR

Vår underliga planet

I Vår underliga planet leder skådespelaren Will Smith och ett antal astronauter oss tittare på en storslagen resa som börjar på jorden, men tar oss hela vägen till yttre rymden. Det blir en historia om hur till synes obetydliga fenomen på jorden är sammankopplade och hur viktiga de är för att det liv ska uppstå.

SE DEN HÄR

Till min dotter

I den kritikerrosade dokumentären Till min dotter får vi följa Waad. Hon lever sitt liv mitt i krigsdrabbade Aleppo i Syrien, där hon blir förälskad, gifter sig och föder en dotter. Allt medan staden bit för bit tillintetgörs av kriget. Och allt medan hon och hennes man försöker rädda så många liv de kan. Men när deras dotter Sama föds bestämmer sig Waad för att börja dokumentera livet i Aleppo, för att hon ska förstå vad som hände när hon fortfarande var för liten för att förstå.

SE DEN HÄR

Becoming

I den här dokumentären får vi, som titeln skvallrar om, följa Michelle Obama under bokturnén av hennes självbiografi Min historia. På Netflix kan du nu se detta närgångna och intima porträtt av USA:s fd. första dam Michelle Obama, där vi får en inblick i hennes liv, relationer och förhoppningar.

SE DEN HÄR

Catwalk – Från glada Hudik till New York

Filmen Catwalk börjar med att Emma Örtlund, som har en funktionsnedsättning, skriver ett brev till Pär Johansson, grundaren av Glada Hudik-teatern. Hon ber honom om hjälp att uppfylla hennes livs dröm att bli modell. Pär berörs av hennes önskan att få synas och antar utmaningen. Tillsammans med Glada Hudik-teatern, en grupp intressanta karaktärer som vanligtvis inte syns i modevärlden, startar de en spännande och omtumlande resa för att uppfylla Emmas dröm om att stå i rampljuset.

SE DEN HÄR

Hjärtelandet

I det lilla vindpinade fiskesamhället Thy bor det mer än 900 Thailändska kvinnor. För 25 år sedan var det nästan ingen – bortsett från Sommai, en före detta sexarbetare från Pattaya. Hon gifte sig med dansken Niels och har sedan dess arrangerat äktenskap mellan kvinnor från sin hemby i Thailand och ensamma män i Thy.

SE DEN HÄR

Free Solo

Trots vännerna och familjens enträgna försök att avråda honom är Alex Honnold fast besluten att klättra uppför den 910 meter höga, vertikala klippan El Cap i Yosemite nationalpark utan vare sig rep eller säkerhetsutrustning. Om han lyckas blir det den högsta klippvägg som någon någonsin har bestigit helt utan utrustning.

SE DEN HÄR