7 spännande spionfilmer att streama

Det finns något lockande i spionkulturen och all mystik som den omgärdas av. Genom åren har det hunnit släppas en hel del bra filmer i just den genren, så vi har satt ihop en lista på ett par spionfilmer som vi gillar och som också finns att streama just nu.

No Time to Die

Vi drar igång den här listan med den mest givna spionen av alla: James Bond. Den senaste filmen heter No Time to Die och såg, efter ett par uppskjutna premiärdatum, äntligen dagens ljus under 2021. I den får vi se hur Bond har lämnat spionlivet bakom sig och njut av lugnet på Jamaica – fram tills den dag då han blir kontaktad av en gammal CIA-kontakt som behöver hans hjälp.

TILL FILMEN

Tinker Tailor Soldier Spy

Mitt under det kalla kriget, efter en misslyckad underrättelseoperation i Ungern, tas den rutinerade MI6-agenten George Smiley ur tjänst. Men när regeringen misstänker en läcka blir han i hemlighet återinsatt för att finna mullvaden. I filmen får vi se flera välkända ansikten, däribland Colin Firth och Gary Oldman Regisserad av svenska Tomas Alfredson.

TILL FILMEN

The Bourne Identity

The Bourne Identity handlar om Jason Bourne (Matt Damon) som vaknar upp på en okänd fiskebåt mitt ute på Medelhavet. Han minns inte vem han är eller var han kommer ifrån. När han inser att han besitter högst ovanliga kunskaper och att han samtidigt är jagad av lönnmördare så tvingas han ut på en farlig resa, inte bara för att finna sin sanna identitet – utan också för att överleva. Filmen har fått flera uppföljare, bland annat The Bourne Ultimatum och The Bourne Supremacy.

TILL FILMEN

Zero Dark Thirty

Efter attentatet mot World Trade Center 2001 skickas CIA-agenten Maya till Pakistan. I tio år arbetar hon som besatt med att försöka spåra Usama bin Ladin. Till slut sänder USA ett team för att mörda al Qaida-ledaren. Men bara Maya vet var han är.

TILL FILMEN

Spionernas bro

I den mångfaldigt Oscarsnominerade ”Spionernas bro” från 2015 får vi följa advokaten James Donovan som ges i uppdrag av CIA att förhandla fram frigivningen av en tillfångatagen amerikansk pilot som skjutits ner över Sovjetunionen.

TILL FILMEN

Argo

Mitt under den Iranska revolutionen 1979 så tas drygt 50 amerikaner som gisslan när amerikanska ambassaden stormas av iransk militär i Teheran. 6 stycken amerikaner lyckas däremot fly och söker skydd hemma hos den kanadensiska ambassadören. Med vetskapen om att tiden rinner ut och att döden närmar sig så anländer CIA-specialisten Tony Mendez (Ben Affleck) för att, med en riskfylld plan, undsätta de nödställda amerikanerna.

TILL FILMEN

Mission Impossible: Ghost Protocol

När den kända ryska byggnaden Kreml utsätts för ett bombdåd så misstänks IMF – spionorganisationen som Ethan Hunt (Tom Cruise) tillhör. Den amerikanska presidenten klipper samtliga band till organisationen och tvingar därmed Ethan Hunt att rentvå IMF helt utan resurser eller manskap. Samtidigt som spåren leder till terroristen Hendricks, så visar det sig att samma man på något sätt lyckats få tag på ryssarnas kärnvapenkoder och en global kris stundar.

TILL FILMEN