8 favoriter med Meryl Streep

Meryl Streep har en lång och gedigen skådespelarkarriär bakom sig och tillhör det absoluta toppskiktet av Hollywood. Hon har bland annat 21 nomineringar och tilldelats 4 statyetter på Oscarsgalan genom åren, vilket gör att hon hamnar som näst mest prisade skådespelaren genom tiderna – enbart Katharine Hepburn hamnar högre upp på den listan. Vi vill förstås hylla denna fantastiska skådis. På vilket sätt gör man det? Jo, med en topplista över våra favoriter med Meryl Streep förstås.

Sophies Val

Den polska immigranten Sophie Zawistowski (Meryl Streep) har överlevt förintelsen och försöker nu att bygga upp sitt liv i Brooklyn. Under andra världskriget tvingades hon, som kvinnlig lägerfånge, att göra ett så fruktansvärt och grymt val att det kommer att påverka henne på ett sätt som står utanför all kontroll. Mot alla odds överlever hon denna prövning, men priset hon måste betala är högt.

TILL FILMEN

The Deer Hunter

Det episka krigsdramat The Deer Hunter från 1978 är fullt av Hollywoodstjärnor. Inte bara Meryl Streep, utan också Robert De Niro, Christopher Walken och John Savage. Filmen, som kretsar kring Vietnamkrigets inverkan på människorna i ett litet ryskamerikanskt gruvsamhälle i Pennsylvania, blev mångfaldigt prisbelönt på Oscarsgalan 1979, bl.a. i kategorin Bästa regi och Bästa biroll.

TILL FILMEN

Big Little Lies

Big Little Lies utspelar sig i överklassmiljöerna kring kuststaden Monterey i Kalifornien, där vi följer tre kvinnor som utåt sett har perfekta liv, men där mörkret vilar under ytan.  I första säsongen fick vi bland annat se svenska Alexander Skarsgård spela en central roll i historien, men det är inte förrän i säsong 2 vi får se  den smått legendariska Meryl Streep dyka upp i rollen som Mary Louise Wright.

TILL SERIEN

Mamma Mia!

Mamma Mia – mer feel good än såhär blir det nog inte. Donna, som spelas av Meryl Streep, bor tillsammans med sin dotter Sophie på en liten grekisk ö och driver en taverna. När Sophies giftemål närmar sig vill hon att hennes pappa ska leda henne upp för kyrkgången. Problemet är bara att hon inte vet vem han är. Enligt sin mammas gamla dagbok finns det tre möjliga pappor – därför bjuder hon helt enkelt in alla tre till bröllopet för att helgardera sig.

TILL FILMEN

Doubt

I Doubt från 2008  så spelar Meryl Streep Syster Aloysius Beauvier som tycker att den radikale men populäre prästen Fader Flynn (Philip Seymour Hoffman) riktar för mycket uppmärksamhet åt en utsatt pojke. Hon är övertygad om att hon är en mörk hemlighet på spåren, men när bevis saknas är det endast tvivel som återstår.

TILL FILMEN

Kramer mot Kramer

Karriäristen Ted älskar sitt jobb, och familjen får ofta komma i andra hand. En dag bestämmer sig hustrun Joanna för att lämna honom. Plötsligt måste Ted lära sig att sköta både jobbet, hushållet och sexårige Billy. Filmen vann storslam på Oscarsgalan med hela 5 statyetter, däribland Meryl Streep som prisades i kategorin Bästa kvinnliga biroll.

TILL FILMEN

Broarna i Madison County

Clint Eastwoods Broarna i Madison County från 1995 är en riktig klassiker. Filmen handlar om en kort men intensiv och livsomvälvande romans mellan hemmafrun Fransesca och fotografen Robert Kincaid, då paret under fyra dagar åkte runt i Madison County och fotograferade broar tillsammans.

TILL FILMEN

Angels in America

I miniserien Angels in America följer vi två personer i 80-talets USA  som försöker hantera det faktum att de blivit diagnostiserade med AIDS. Vi får en inblick i de sociala, sexuella och religiösa konsekvenser som den dödliga sjukdomen förde med sig.

TILL SERIEN

Vill du se något annat med Meryl Streep? Eller kanske är ute efter något helt annat? I vår streamingguide hittar du det mesta.