7 naturdokumentärer – med moder jord i fokus

Livet har en tendens att bara rusa fram: det är jobbmöten, barn som ska hämtas på förskola och ett hem som ska skötas om. När dagarna bara snurrar på är det lätt att glömma bort att stanna upp och uppskatta både djur och natur. Man tar det lätt för givet. Men för att ni inte ska glömma bort hur fantastisk jorden är och hur komplexa system som håller allt samman så har vi samlat 7 dokumentärer med fokus på naturen som vi gillar extra mycket just nu.

David Attenborough: A Life on Our Planet

Det finns en man som har sett mer av världens natur än någon annan. Den här unika dokumentärfilmen är hans vittnesmål. Under sina 93 levnadsår har David Attenborough besökt jordens alla kontinenter, han har utforskat dess vildmarker och dokumenterat den levande världen i all dess rikedom. Nu, för första gången, ser han tillbaka på de avgörande ögonblicken i sitt liv som naturutforskare, liksom på den förödande utvecklingen han har bevittnat under sin karriär.

Our Planet

Djungler, havsdjup och torra öknar. I naturdokumentären Our Planet utforskas jordens alla hörn, där uppseendeväckande flora och fauna presenteras med Sir David Attenboroughs röst. Det är samma team som står bakom den här naturdokumentären som gjorde den hyllade Planet Earth.

Bläckfisken och jag

När den sydafrikanska filmmakaren blir utbränd väljer han, som någon sorts läkeprocess, att spendera sina dagar med att dyka i havet där han bor. När han av en slump simmar på en bläckfisk så lyckas han, dag för dag,  lära känna det komplexa djuret bättre och bättre. En unik vänskap bildas, som ska komma att förändra hans liv i grunden.

Cowspiracy

Cowspiracy får vi på ett högst konkret och chockerande sätt se hur boskapsskötsel och storskaligt jordbruk tär på jorden. Filmskaparen vill hitta lösningar på de mest akuta problemen och hitta ett sätt för oss att leva på ett mer hållbart och långsiktigt sätt.

Före floden

Leonardo DiCaprio gör sin andra miljödokumentär. Den här gången reser han jorden runt för att ge oss en rättvis bild av de problem vi står inför, men också vad samhället och folket kan göra för att motverka hotet, rädda ett rubbat ekosystem och alla utrotningshotade djur.

Honungslandet

Den Oscarsnominerade dokumentären Honungslandet utspelar sig på den nordmakedonska landsbygden där Hatidze lever, en av de sista i sitt skrå. Hon är den sista kvinnan i Europa som samlar vildhonung. Med varsamhet och sin expertis förvaltar hon sina bikolonier med stor respekt och vördnad för de små djuren, så vitala för planetens ekosystem. Men när en kringresande familj installerar sig i huset intill hennes, förändras hennes förutsättningar.

En obekväm sanning

USA:s fd. vicepresident Al Gore sprider ljus över de gigantiska miljöproblem vi står inför. Dokumentären blev en fullkomlig succé när den kom och ledde till att Al Gore blev tilldelad Nobels fredspris 2007.