Bästa filmerna 2021 – redaktörens val

2021 är över och filmåret ska traditionsenligt sammanfattas. Trots att många premiärer skjutits upp på grund av läget i världen så har vi ändå bjudits på många bra och högkvalitativa filmer. Jag har listat några av mina favoriter, där man hittar allt från svensk komedi till bombastisk sci-fi och brittiskt drama.

Suedi – IMDb: 6,3

[Komedi] I den svenska komedin Suedi följer vi karaktären Mahmod Azzis, som är uppvuxen i en av Stockholms förorter. En dag hittar han en väska full med kontanter, vilka han väljer att spendera på att bygga sig en ny, svensk identitet: byter namn, skaffar blåa linser, radhus på Lidingö och gifter sig med åklagaren Isabelle. Men när hans upphittade förmögenhet måste växlas in på bank innan sedlarna blir ogiltiga uppstår kaos och hans förflutna gör sig påmint. I Suedi skildrar regissören Manuel Concha utanförskap och jakten på identitet på ett lättsamt och lättsmält sätt. Har du inte sett den, så passa på att se den.

TILL FILMEN

Finch – IMDb: 6,9

[Äventyr/drama] I centrum av det postapokalyptiska äventyret Finch hittar vi den folkkära Tom Hanks. I filmen har jorden gått under och mänskligheten är så gott som utrotad. Kvar finns dock Ton Hanks karaktär Finch, som ger sig ut på jakt efter en säker plats att bo på. Med sig som enda sällskap har han en hund och sin hemmabyggda robot.

TILL FILMEN

The Dig – IMDb: 7,1

[Drama] The Dig är baserad på den verkliga historien kring utgrävningen vid Sutton Hoo. Mitt i skarven mellan fred och krig med Tyskland bjuds en arkeolog in till den brittiska landsbygden av en lokal landägare som vill utforska ett antal gamla gravhögar på sina ägor. Det visar sig att deras fynd ska bli ett av de mest anmärkningsvärda i brittisk historia någonsin. Filmen är en fin och sinnrik tolkning av de historiska händelser som utspelade sig i slutet av 1930-talet, där både Ralph Fiennes och Carey Mulligan gör solida insatser.

TILL FILMEN

Black Widow – IMDb: 6,7

[Action] Marvel och deras superhjälte-filmer är omåttligt populära, så även Black Widow som hade premiär tidigare i år. Trots att Scarlett Johansons hjältekaraktär dör i Avengers: Endgame så betyder det inte att hon försvinner för gott, uppenbarligen. I den här tillbakablicken så står systerskap och hennes förflutna i fokus – som till slut kommer ikapp henne.

TILL FILMEN

Jungle cruise – IMDb: 6,6

[Äventyr] Jungle Cruise utspelar sig, inte helt oväntat, i djungeln. Det är tidigt 1900-tal, där flodbåtskaptenen Frank tar med sig en forskaren Lilly Houghton och hennes bror ut i Amazonas på jakt efter ett sällsynt träd. Ett träd som sägs ha helande krafter – så länge det hamnar i rätt händer.

TILL FILMEN

Dune – IMDb: 8,2

[Sci-fi] Kanske är Dune årets mest omtalade filmsläpp. Tidigare i höstas hade den biopremiär, men redan nu 1 november gjordes sci fi-filmen tillgänglig för streaming på HBO Max. Enormt efterlängtat förstås. Historien kretsar kring den unga och begåvade Paul Atreides. Han tvingas att bege sig till den ogästvänliga planeten Arrakis för att försvara sin familj och sitt folk. Det är bombastiskt och påkostat och helt klart en film du bör se!

TILL FILMEN

Nobody – IMDb: 7,4

[Action/komedi] Ni känner igen Bob Odenkirk både från Breaking Bad och Better Call Saul. I filmen Nobody så spelar han Hutch Mansell, en till synes fridsam förortsman och familjefar som en gång i tiden var en hårdkokt agent – som ger sig ut för att hämnas när hans hem utsätts för inbrott. En underhållande och kritkerrosad actionthriller som helt klart kvalar in på årets filmtopplista.

Free guy – IMDb: 7,2

[Action/äventyr] Banktjänstemannen Guy lever livets glada dagar i staden Free City, tills han en dag upptäcker att han i själva verket är en bakgrundskaraktär i ett tv-spel och att utvecklarna till hans värld nu hotar att stänga ner spelet.  Här kan du streama äventyret Free Guy med Ryan Reynolds i spetsen.

TILL FILMEN

Vinterviken – IMDb: 5,3

[Drama] Vinterviken är baserad på Mats Wahls ungdomsbok med samma namn och kom ut i bokform redan 1993, där klassöverskridande ungdomskärlek ligger i i fokus. År 1996 kom filmatiseringen med David Tainton och Lina Englund i rollerna som John-John och Elisabeth. I år, 25 år senare, hade en nytolkning premiär på Netflix.  I huvudrollerna den här gången hittar vi Elsa Öhrn och Mustapha Aarab. Gillar man romantik och/eller nostalgi är det ett givet val!

TILL FILMEN

 

HITTA FLER FILMER PÅ TV.NU