Bästa filmerna med Tom Hanks

Tom Hanks har de senaste 20, kanske till och med 30 åren tillhört Hollywoods grädda och är en omtyckt och populär skådespelare världen över. Många av hans rolltolkningar och filmer har gått och blivit riktiga klassiker. Vi har valt ut ett par av våra Tom Hanks-favoriter!

Forrest Gump

Odödlig klassiker från 1994. Vi får följa den mindre intelligenta men väldigt godhjärtade Forrest Gump liv under tre decennier. Även om hans IQ inte är särskilt högt så kompenserar han det med ett stort hjärta. Han lyckas med att bli krigshjälte i Vietnam, toppidrottare och affärsman. Filmen kom 1994 och blev en stor succé, med 6 statyetter och 13 nomineringar på Oscarsgalan blev den en av årets stora succéfilmer.

TILL FILMEN

Cast Away

I den här moderna filmatiseringen av Daniel Defoes Robinson Crusoe får vi följa Chuck Noland (Tom Hanks) när han, efter en fatal flygkrasch, mirakulöst överlever och blir strandsatt på en öde ö. Där ställs han inför de mest basala utmaningar: hitta mat, vatten, göra upp eld och framför allt – överleva.

TILL FILMEN

Big

Big från 1988 var kanske Tom Hanks riktiga genombrott. I den fantasieggande komedifilmen så får vi se hur den 12-årige Josh blir nekad att åka berg och dalbana på grund av sin längd. När han får chansen att önska sig vad han vill så önskar han att han var stor, vilket resulterar i att han blir fjättrad som en 12-åring inuti en vuxen mans kropp, vilket inte alltid är det lättaste. Big är en lättsam film som är given att se om man gillar Tom Hanks.

TILL FILMEN

Saving Private Ryan

Saving Private Ryan är förmodligen en av de mest klassiska krigsfilmerna någonsin. Där får vi följa åtta amerikanska soldater som befinner sig i Frankrike under D-dagen – den historiska landstigningen vid Normandie under andra världskriget. Männen tvingas sedan ta sig in bakom fiendens linje för att hitta den försvunna menige Jack Ryan. Men männen frågar sig varför åtta män ska riskera sina liv för en person.

TILL FILMEN

Den gröna milen

John Coffey skickas till ett fängelse efter att ha blivit dömd till döden för att ha mördat två flickor. Där är det vaktchefen Paul som ansvarar för honom fram till avrättningen. Men det dröjer inte länge innan Paul börjar tvivla på fångens skuld. Den gröna milen nominerades till hela Oscarsstatyetter, däribland i kategorin Bästa film och Bästa manliga biroll.

TILL FILMEN

The Terminal

När Viktor Navorski är på väg in i USA bryter det ut krig i hans hemland, vilket leder till byråkratiska problem och att den sympatiska och godhjärtade mannen hamnar i ett klassiskt moment 22: Han kan varken ta sig in i USA eller återvända till sitt hemland. Så han fastnar helt enkelt på John F. Kennedy-flygplatsen utanför New York, där han tvingas göra det bästa av situationen.

TILL FILMEN

Sully

Den 15 januari 2009 fick världen uppleva ’miraklet på Hudson’ då kapten Chesley ’Sully’ Sullenberger landade ett nödställt flygplan på floden och räddade därmed livet på de 155 passagerarna som fanns ombord. Men samtidigt som han hyllades av allmänheten och media pågick det en undersökning kring fallet som kunde förstöra både hans rykte och bli slutet på hans karriär.
Saknar du någon Tom Hanks-film på listan? Ingen fara. I vår streamingguide hittar du det mesta i streamingväg, så ta dig en titt.