Bästa filmerna under 2022 – så här långt

Tiden springer iväg, precis som vanligt. Det som nyss var vinter, januari och mörker har förvandlats till maj månad och en spirande vår. Men om vi blickar bakåt en stund så inser man att de första månaderna av 2022 har bjudit på en hel del bra filmer, så vi vill passa på att göra en sammanfattning av våra favoriter så här långt.

Against the Ice

För alla oss som älskar historiska draman och äventyr baserade på verkliga händelser är förstås Against the Ice ett givet streamingval. Den utspelar sig i början av 1900-talet, när mänskligheten mer eller mindre tävlade om att utforska jordens mest otillgängliga platser. Närmare bestämt kretsar den kring en polarexpedition där två danska män beger sig till Grönland för att hitta en försvunnen karta. Spänning, vänskap, konfrontationer med isbjörnar i en fin mix. Rekommenderas!

TILL FILMEN

Kimi

I Stefan Soderberghs Lisbeth Salander-osande Kimi så får vi följa en cool, ung programmerare som upptäcker bevis på ett våldsbrott, men möter motstånd när hon försöker rapportera det. Hon tar upp en jakt efter rättvisa, men måste lämna sin lägenhet för att göra det.

TILL FILMEN

Scream

Under slutet av 90-talet gjorde Scream stor succé, därefter har vi fått se flera uppföljare. Nyligen var det premiär för den femte filmen i serien. Vi återvänder återigen till den lilla staden Woodsboro, där en okänd mördare dyker upp för att avslöja stadens mörka hemligheter. 

TILL FILMEN

Röd

I Disney och Pixars nya animerade storsatsning kretsar historien kring en panda. En röd sådan, inte helt otippat. Egentligen är pandan en 13-årig tjej, som förvandlas till pandan varje gång hon blir exalterad. Inte helt lätt att hantera som ni säkert förstår. Samla familjen framför tv:n – det här är lättsmält och härlig underhållning för alla.

TILL FILMEN

The Batman

Det råder kanske inte brist på superhjältefilmer. Marvel har senaste åren spottat ut både filmer och serier i rask takt. Men trots hjältar i överflöd så vill jag ändå slå ett slag för nya The Batman, som hade biopremiär innan årsskiftet och numera finns tillgänglig att streama. I huvudrollen ser vi en briljant Robert Pattinson agera rättskipare i Gotham. Regi står Matt Reeves för – som på ett sömlöst sätt för in Christopher Nolans Batman-mörker in i den nya filmen.

TILL FILMEN

Dag för dag

I Sven Wollters allra sist får vi följa fem personer ger sig ut på en husbilsresa genom Europa för att uppfylla en äldre mans sista önskan. Dag för dag är en livsbejakande komedi med mycket humor och en del allvar. Vänskap utvecklas, kärlek uppstår och livsavgörande beslut fattas, en historia om att det aldrig är för sent att tänka om i livet.

TILL FILMEN

Döden på Nilen

I den nyaste filmatiseringen av Agatha Christies klassiska Döden på Nilen får vi se flera välkända ansikten: Gal Gadot, Kenneth Branagh och Russel Brand bland annat. Historien, som många av er kanske känner till vid det här laget, utspelar sig på ett kryssningsfartyg på Nilen, där ett mord begåtts – och det är upp till Hercule Poirot att utreda brottet.

TILL FILMEN

The Adam Project

I Netflix äventyrskomedi The Adam Project får vi se hur en tidsresenär bokstavligt talat kraschlandar in i 2022. Där springer han på sitt 12-åriga jag i sitt försök att rädda jorden – och framtiden. En feel good-rulle som passar de flesta i familjen!

TILL FILMEN

Apollo 10 1/2: A Space Age Adventure

I det här fina familjedramat får vi i en animerad berättelse får följa med under 60-talets slut, då månlandningen var händelsen på allas läppar. Filmen visas ur två perspektiv, dels ur astronauternas men också ur en ung pojkes ögon, där fantasin tar honom på intergalaktiska äventyr.

TILL FILMEN

Ur spår

I mars var det streamingpremiär för den nya svenska komedin Ur spår. Filmen kretsar kring syskonen Daniel och Lisa, som befinner sig i olika platser i livet: Daniel framgångsrik VD, Lisa frånskild och arbetslös. För att bevisa sig bestämmer sig Lisa för att åka Vasaloppet tillsammans med sin hurtiga bror.

TILL FILMEN