Cowboys på vita duken – här är våra western-favoriter

Hästar, öde landskap och en och annan pistolduell. Det verkar som att man aldrig riktigt tröttnar på western- och cowboy-temat. Genom historien har vi tittare bjudits både på filmer och serier som håller riktigt hög klass. Vi har valt att plocka ut några av våra favoriter – möjligtvis har du sett någon, eller några, men kanske inte alla? Ta dig en titt.

Yellowstone

Nästan 30 år efter filmsuccén Dansar med Vargar drog Oscarsvinnaren Kevin Costner på sig cowboyhatten igen, men den här gången samtidsdramat Yellowstone. Den kretsar kring ranchägaren och patriarken John Dutton som försöker skydda sin ranch från att omvandlas till en del av ett reserva. Och han är beredd att ta till vilka medel som helst för att nå sitt mål.

TILL SERIEN

True Grit

Det är stjärntätt i Joel och Ethan Coens västerndrama från 2010, där vi får se allt från Matt Damon, Jeff Bridges och Hailee Steinfeld dyka upp. Mattie Ross, en 14-åring flicka, är fast besluten att hämnas sin fars död genom att fånga Tom Chaney, mannen som dödade honom för två guldmynt. Men hon kan inte leta reda på Chaney själv och vänder sig till den alkoholiserade Rooster Cogburn, som tackar ja efter en del övertalning från Matties håll.

TILL FILMEN

Den gode, den onde, den fule

Klassiker från 1967! Två fifflare får höra talas om en stor skatt, en kista full av guld som grävts ner på en kyrkogård. Kumpanerna litar inte särskilt mycket på varandra, men tvingas ändå samarbeta för att hitta skatten. Samtidigt har en tredje skurk fått nys om guldet. Har man inte sett Den gode, den onde, den fule så är det dags nu.

TILL FILMEN

The Ballad of Buster Scruggs

Återigen så är det dags för Ethan och Joel Coen-film! Denna western-antologi bjuder det på sex olika historier från vilda västern. Det blir en hel del skjutande, sjungande och salooner som besöks. I rollerna ser vi Tim Blake NelsonJames Franco och Zoe Kazan.

TILL FILMEN

The Hateful Eight

Filmen utspelar sig efter det Amerikanska inbördeskriget. Åtta olika människor möts, på olika sätt och rätt vad det är så är alla fast mitt i en svår snöstorm. The Hateful Eight är Quentin Tarantinos senaste film och en blivande klassiker. I rollerna ser vi bland andra Jennifer LeighSamuel L Jackson och Kurt Russell.

TILL FILMEN

Deadwood

Serien Deadwood handlar om en stad med samma namn. En våldsam och ociviliserad nybyggarstad där den största guldådern i USA:s historia påträffats. Drömmen om rikedomar lockar en strid ström av lycksökare, från entreprenörer och arbetare till kriminella, prostituerade och revolvermän.

Godless

Det är sent 1800-tal och den skoningslösa banditen Frank Griffin blir förråd av sin forne partner Roy Goode, och beslutar sig för att ta sitt 30 man stora rövargäng på en hämndodyssé. Han lovar att mörda allt och alla som står i hans väg. Roy Goode, som gömmer sig på en ranch i utkanten av den dekadenta gruvstaden La Belle i New Mexico, inser vad som är på väg att hända och gör allt för att undvika en katastrof.

TILL FILMEN