Henrik Schyfferts ”Zebrarummet” blir till serie på Viaplay

Henrik Schyfferts idé Zebrarummet blir till serie på Viaplay. Den kommer under åtta avsnitt utforska begreppet makt i exklusiva internatskolemiljöer.

En ung elev från den anrika internatskolan Tuna Kvarn hittas död, ett mysterium som omgärdas av kompakt tystnad från skolans priviligierade ungdomar. En bit ifrån Tuna Kvarn ligger den kommunala Holmeredskolan, som snabbt blir utpekad som källan till tragedin. Nu riktas omvärldens blickar mot skolorna, och när en mobilfilm från Tuna Kvarns förnedrande initieringsriter läcker ut i sociala medier sätts oanade mekanismer i rörelse.

– Jag började tänka på det här med klasskillnaderna i Sverige från min tid på kommunala skolan i Märsta, där vi hade gemensamma friluftsdagar och discon med internatskolan Sigtuna Humanistiska, det var som att kliva in i Olympen, säger Henrik Schyffert.

Zebrarummet är ett spänningsdrama om en internatskola för de priviligierade, men också en berättelse om olika förutsättningar i livet, om kulturkrockar och maktspel, om ungas drömmar och om hur strukturer i samhället reproduceras mellan generationerna. I rollerna ser vi förutom Henrik Schyffert bland andra Aliette OpheimValter SkarsgårdAlva Bratt, Maxwell Vaz och Edvin Endre.

Zebrarummet består av åtta avsnitt och kommer att ha premiär längre fram på Viaplay.