Jordens undergång – 10 apokalyptiska filmer

Många har en tudelad känsla kring apokalypsen. För samtidigt som det är skrämmande är det på samma gång något man vill ta del av – så länge det är på vita duken. Vi har listat flera av våra favoriter inom genren, där det bjuds på allt från skakig handkamera från apokalypsen i New York till kusliga mardrömmar om att jorden går under.

Take Shelter

Curtis bor tillsammans med sin fru och sin döva dotter i en liten stad i USA. Under en period börjar han få allt för verkliga nattliga mardrömmar om att ett apokalyptiskt oväder är på ingång. I sin övertygelse så börjar han satsa allt – både pengar, jobb och sin relation – på att bygga ett skyddsrum för sin familj. Men är han galen? Eller betyder sanndrömmarna någonting?

TILL FILMEN

The Road

I The Road från 2009 får vi se en far och en son som försöker hålla drömmen om en ny civilisation vid liv, medan de vandrar genom ett postapokalyptiskt landskap. I rollerna ser vi Viggo Mortensen och Kodi Smit-McPhee.

TILL FILMEN

I Am Legend

Robert Neville bor i New York och är den enda i hela stan, eventuellt i hela världen, som överlevde det virus som förvandlade människorna till kannibalistiska, aggressiva varelser. Ensam ger han sig ut på jakt efter svar på vad som kan ha hänt, varför han verkar vara den enda som överlevde och jakt på ett motgift.

TILL FILMEN

Armageddon

När rapporter om att en asteroid lika stor som Texas färdas i riktning mot jorden i en hastighet av 35000 km/h så rekryterar NASA ett gäng oljeborrare för att förhindra en katastrof. På 12 dagar ska Harry S. Stamper (Bruce Willis) och hans kollegor tränas till att bli astronauter för att rädda mänskligheten.

TILL FILMEN

The Day After Tomorrow

När den globala uppvärmningen utlöser en superstorm och norra halvklotet börjar frysa till is försöker klimatforskaren Jack Hall, hans son samt en liten skara andra överlevande desperat strida mot en fiende långt starkare och mer obeveklig än de någonsin råkat på tidigare: moder natur!

TILL FILMEN

Children of Men

Året är 2027 och det råder kaos och uppgivenhet bland mänskligheten. Kvinnorna har av någon anledning förlorat förmågan att bli gravida. Det är mer än 18 år sedan någon födde ett barn sist. Men en dag dyker en gravid flykting upp, och en före detta aktivist får i uppdrag att föra kvinnan genom det krigsdrabbade, kaosiga England till en säker ort.

TILL FILMEN

Independence Day

I den här klassiker från 1996 med Will Smith i huvudrollen får vi se hur firandet av den amerikanska självständighetsdagen kommer av sig helt. Historien börjar den 2 juli, en helt vanlig sommardag, då himlen plötsligt fylls av gigantiska rymdskepp som går till angrepp, med mål att utplåna mänskligheten. En handfull överlevande, beväpnade med enkel teknologi och tapperhet, är mänsklighetens enda hopp.

TILL FILMEN

Waterworld

Framtidens jord är översvämmad och folk flockas på konstgjorda flytande öar för att överleva. När en tyrannisk galning invaderar en av dessa öar räddar en mystisk mutant vid namn Sjömannen en kvinna och hennes adopterade dotter.

TILL FILMEN

Don’t Look Up

I Don’t Look Up följer vi två astronomer som gör allt för att uppmärksamma världen på att en komet är påväg rakt mot jorden och kommer förinta mänskligheten. Men ingen verkar ta det på allvar. I rollerna ser vi inga mindre än bland annat Leonardo DiCaprioJennifer Lawrence och Meryl Streep. Kanske en av

TILL FILMEN

Cloverfield

Ett kompisgäng befinner sig på Manhattan för att fira sin kompis som snart flyttar till Japan. Festligheterna avbryts plötsligt när hela byggnaden skakar. Det visar sig att staden håller på att ödeläggas av något okänt och monstruöst. Vi får följa katastrofen och vännernas kamp för överlevnad genom en skakig handkamera.

TILL FILMEN