Kostymer och kärlek – 5 kungliga draman att streama

Kungar och drottningar har alltid fascinerat folk. På ett nästan halvgud-aktigt sätt lever de i stora slott, omgärdade av stora entourage och extravaganta fester. Även om de flesta av oss aldrig ens kommer i närheten av den här typen av miljöer så kan man försöka ta del av den på något annat sätt. Ett av sätten är att konsumera filmer på temat. Förbered er på del intriger, kärlek och kostymer i överflöd. Här är 5 kungliga draman på temat.

Marie Antoinette

Marie Antoinette var en österrikisk prinsessa som blev Frankrikes drottning redan som tonåring. Hennes utsvävande leverne och smak för överdådig lyx gjorde att hon kom att bli en av de mest hatade personerna i Frankrike. I det här dramat från 2006 ser vi Marie Antoinette tolkas av Kirsten Dunst, som vi känner igen från filmer som Melancholia och The Virgin Suicides.

TILL FILMEN

The King’s Speech

Albert, av familjen kallad Bertie, blir hastigt kung George VI av Storbritannien. Men med svår stamning och dålig hälsa så ifrågasätts hans lämplighet som monark. Men när han träffar den australiensiska talpedagogen förändras allt.

TILL FILMEN

The Crown

The Crown har seglat upp och blivit en av de största succéerna på Netflix. Ett detaljerat och välregisserat kostymdrama där vi får följa den unga Drottning Elizabeth i hennes hektiska och högst unika liv. Det är förstås väldigt svårt att relatera till det liv som monarkins företrädare lever, men genom att kolla på The Crown får man i alla fall en liten, liten inblick i hur det kan vara.

TILL SERIEN

The Young Victoria

Dramatisering av drottning Victoria av Storbritanniens tidiga år, hennes första möte med prins Albert, deras kärlek och hennes tillträde till tronen. I rollerna ser vi Emily Blunt, som ni känner igen från filmer som t.ex. Sicario, samt Rupert Friend som varit med i spionserien Homeland bland mycket annat.

TILL FILMEN

A Royal Affair

Den sanna berättelsen om kärlekstriangeln mellan den allt mer vanvettige danske kungen Christian VII, hovläkaren Struensee, som är en man av upplysning och idealism, och den unga men viljestarka drottningen Caroline Mathilda, som här spelas av den svenska skådespelaren Alicia Vikander.

TILL FILMEN

Just nu landar en massa härliga nyheter hos oss från streamingtjänsterna. Vill du hålla dig uppdaterad på alla premiärer? Då måste du spana in vår Premiärkalender här. Vill du leta dig bort från kungar och drottningar, efter något helt annat i streamingväg? Besök vår guide här.