Lars Lerin blir årets julvärd i SVT

Den svenska konstnären och författaren Lars Lerin blir årets julvärd i SVT

Traditionen med julvärd i SVT startade redan 1959. Sedan dess har vi sett många välkända ansikten dyka upp i rutan på julafton. Bland andra Anders LundinGina Dirawi och Ingvar Oldsberg. Den som flest människor associerar ”julvärden” med är förmodligen Arne Weise, som ledde programmet (med få undantag) i över 30 år.

Nu är det alltså Lars Lerins tur att dela julen med alla svenskar under julafton. Många känner förstås igen honom för hans konstnärskap, men hans medverkan i Lerins lärlingar så har han blivit ett ansikte även för den breda massan. Den 25 november har ytterligare ett program premiär där hans konstnärskap står i centrum i Lerins sommarö, där Lars bjuder in lärlingar och gäster till sitt sommarparadis på västkusten.

– Ända sedan 1959 har vi på SVT haft en julvärd under den mörkaste årstiden, för att sprida ljus och värme och för att hålla oss tittare sällskap. Det är en viktig tradition och inte minst detta väldigt speciella år när många av oss kommer att uppleva en lite mer ensam jul än vi hade önskat, säger SVT:s programdirektör Eva Beckman.

Lars Lerin själv säger:

– Man har ju sett julvärdarna förr om åren. De är så lugna och trygga i sig själva. Arne Weise som satt där och var så vuxen på den där stolen. Men jag får försöka att ta det lugnt jag också.