Ny dokumentär om VM-sommaren -94 på TV4

Många svenskar har minnen från den varma sommaren 1994 när Sverige tog brons i VM. Nu skildras perioden i den nya dokumentären VM -94 – En Sportsaga.

Sommaren 1994 är för alltid präglad av Fotbolls-VM i USA. Sverige tog brons och på gator och torg hemma firades det som aldrig förr. I en dokumentärserie i fyra delar får vi se hur det svenska samhället präglades av denna sommar.

– VM-sommaren 1994 är nog ett av största svenska fotbollsminnena för de allra flesta svenskar som var med då. Det är värt att än en gång blicka tillbaka emot, via några av de mest framträdande spelarna och deras upplevelser och karriärer. Hur formades det här laget till att nå så stora framgångar under ett annars lite dystert svenskt 90-tal med arbetslöshet, rasism och rusande räntor, säger Martin Nygren, exekutiv producent.

I dokumentären berättar Martin Dahlin bland annat om uppväxten i ett Sverige präglat av rasism, nynazism och främlingsfientlighet, hur han fick hatarna över på sin sida och på så sätt var med om att förändra Sverige.

– Det fanns tillfällen när jag växte upp när jag kände mig annorlunda. En del av min framgång och motivation kommer från att ha växt upp och sett annorlunda ut och på så sätt velat bevisa för hela världen att jag var lika bra som alla andra, berättar Martin Dahlin i dokumentären VM -94 – En Sportsaga.

Dokumentären VM -94 – En Sportsaga består av fyra delar och har premiär den 12 juni på TV4 och TV4 Play.