Ny dokumentär på Discovery+ – ”Fotbollsbomben – det osannolika attentatet”

I veckan är det premiär för en ny dokumentär på Discovery+, där händelserna under en allsvensk match 1991 hamnar i fokus.

Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992 när en tidsinställd rökbomb, nergrävd under gräsmattan, detonerar 15 minuter in i matchen mellan IFK Norrköping och AIK.

Terrordåd pryder löpsedlarna och Black Army får genast skulden. Men var det verkligen ett dåd utfört av stockholmsfalangen eller fanns det en annan koppling? Var det en markering mot EM? och kommer det hända igen? Frågor som aldrig skulle finna sina svar och en händelse som kom att glömmas bort och förbli ett mysterium. Tills i dag.

I den nya discovery+ dokumentären Fotbollsbomben träder gärningsmannen, som beskrevs av tidningarna som ett proffs med medel och färdigheter att göra stor skada, för första gången fram och berättar vad som egentligen hände den där somriga juli-dagen på Norrköpings idrottspark.

Men vi får även höra Janne Eriksson berätta hur han upplevde händelsen på fotbollsplanen och vad tänkte Black Armys dåvarande ordförande, Johan Segui när han såg röken välla upp från innerplan. Även Norrköpingspolisens insatschef, Bo Andersson berättar hur tankarna och arbetet gick till när attentatet hade skett.

Fotbollsbomben har premiär 19 november på discovery+ och 6 december 20.00 på Kanal 5.