Nya fynd om Estoniakatastrofen i kommande dokumentär

Estoniakatastrofen krävde 852 liv. På årsdagen den 28 september släpps en ny dokumentärserie som avslöjar nya fynd.

Det var den 28 september 1994 som M/S Estonia, på väg från Tallin till Stockholm, förliste. Trots att det är en av de största katastroferna i svensk historia så genomfördes aldrig någon fullständig utredning av vraket. Både allmänhet och anhöriga ställer än idag frågan hur detta kunde hända.

Nu, 26 år senare, kommer produktionsbolaget Monster med en ny dokumentärserie om fem delar, där man undersöker vad som egentligen hände den där ödesdigra natten 1994.

– Dokumentärserien är skapad utifrån ett gediget journalistiskt arbete, där vi har djupintervjuat flertalet förstahandskällor med en direkt koppling till Estoniakatastrofen. Många källor har aldrig tidigare ställt upp i media med sin historia, berättar regissören Henrik Evertsson från Monster.

För att få en så sanningsenlig bild av händelsen som möjligt så intervjuas både anhöriga och överlevande, dessutom undersöks vraket med undervattensrobotar för att om möjligt hitta nya spår i jakten på sanningen.

– En av utredningarna som produktionen gjorde var att ta bilder av vraket, särskilt de delar som det inte fanns dokumentation från tidigare. Det är självklart en känslig fråga eftersom området kring vraket är förklarat som en begravningsplats och det är därför förbjudet område för undervattensaktiviteter. Ärendet är av stort allmänintresse och detta var det enda sättet för produktionen att fastställa om den officiella förklaringen som finns tillgänglig idag är trovärdig, eller om det finns omständigheter som inte har avslöjats för allmänheten, säger Jessica Linnman, kommunikationsdirektör Discovery Sverige.

ESTONIA – fyndet som ändrar allt är en dokumentärserie i fem delar, samtliga delar finns att streama på Dplay från och med årsdagen den 28 september.