Nya ”Sagan om Ringen”-serien dyrast i historien

Den kommande Sagan om Ringen-premiären närmar sig – och det verkar inte bli någon billig historia. 

Många Sagan om Ringen-fans sitter säkerligen som på nålar inför premiären av nästa storsatsning. Inspelningarna av serien är i full gång på Nya Zeeland och det utlovas klassiska Lord of the Rings-miljöer. Det är ännu inte officiellt när första avsnittet kommer gå att streama, men någon gång i slutet av 2021, eller under 2022, så kommer vi återigen få stiga in i J.R.R. Tolkiens hyllade universum.

I veckan kom det rapporter som tyder på att streamingplattformen Amazon Prime tror starkt på sitt projekt och har öppnat plånboken rejält. Förutom att ha köpt rättigheterna för svindlande 250 miljoner dollar så uppges även produktionskostnaderna ligga på hela 465 miljoner dollar – för enbart första säsongen. Det innebär att det blir den överlägset dyraste produktionen i historien.

För att sätta det i relation till något så kostade Game of Thrones i runda slängar 15 miljoner dollar per avsnitt, eller 120 miljoner per säsong. Så det är nästan en fyrdubbling av den budgeten.

Vi skrev redan 2019 att flera säsonger är inplanerade, vilket ni kan läsa mer om här. Men det mesta kring handlingen är fortfarande höljt i dunkel, det som är bekräftat är att den utspelar sig tusentals år före handlingarna i Tolkiens Bilbo och Härskarringen. Några av skådespelarna som dyker upp är Game of Thrones-bekanta Robert Aramayo och Morfydd Clark.

Frågan är om serien kommer leva till de högt ställda förväntningarna?