Nytt program på TV4 – ”En bondgård mitt i stan”

Vad händer när tre vanliga familjer får anlägga självförsörjande bondgårdar i sina villaträdgårdar? Det får vi svar på i TV4:s nya satsning.

I TV4:s nya program En bondgård mitt i stan får tre familjer möjligheten att ta landet in till stan och villaförorten. Familjerna, som är bosatta i Enskede, Älvsjö och Tullinge utanför Stockholm, har under våren och sommaren 2021 utforskat möjligheten att anlägga helt självförsörjande bondgårdar med odlingar och djurhållning på sina villatomter. Till sin hjälp har de haft några av landets ledande experter: Sara Bäckmo och Johan Widing.

Sara Bäckmo är specialiserad på odling och driver Nordens största trädgårdsblogg Skillnadens Trädgård. Sara Bäckmo är även expert på självförsörjning och har hjälpt familjerna med deras odlingar under programmets gång.

-Det har varit så spännande att få hjälpa familjerna att starta sina odlingar. Tanken om att försörja sig på egenodlad mat lockar många och det är fint att visa vilken potential som finns också i en trädgård i staden. Att bli självförsörjande på grönsaker under en del av året är möjligt också här, säger Sara Bäckmo.

Johan Widing driver Bokeslundsgården nere i Skåne som bland annat bevarar svenska husdjursraser och bedriver ekologiska odlingar. I programmet har Johan hjälpt familjerna med djurhållningen, vilket han tyckt varit extra spännande sett till förutsättningarna:

-Att bo i stan innebär oftast att man lever på begränsade ytor och det kan vara svårt att föreställa sig bondgårdsdjur på sin villatomt. Men med rätt kunskap är det mesta möjligt och jag tycker programmet visar på fina sätt att bedriva hållbar djurhållning också mitt i stan, säger Johan Widing.

En bondgård mitt i stan sänds på tisdagar på TV4 Play och TV4. Premiäravsnittet sänds klockan 21:00 den 19 oktober.