Officiellt: Hon får läsa nyårsdikten i SVT

Att läsa ”Nyårsklockan” vid tolvslaget på nyårsafton är en mångårig tradition. I år blir det skådespelaren Sofia Helin som får hedersuppdraget.

Margaretha Krook, Loa Falkman och Georg Rydeberg är bara några av många som under åren sett till att svenskarna får den klassiska frasen ”Ring, klocka, ring!” uppläst i SVT. Senaste åren har kanalen satsat på ett nytt namn varje år, där stafettpinnen går vidare istället för att innehas av samma person flera år i rad. Detta år blir det alltså Sofia Helin som sköter uppläsningen.

– Den talar till så många i hela samhället, på alla nivåer. Alla de som har slitit extremt hårt, alla som har förlorat närstående, alla som har förlorat sina jobb, sina företag, alla ungdomar som vill ut och leva livet, som längtar efter att få pussa någon kille eller tjej – alla dem tänkte jag på när jag läste den, säger Sofia Helin i ett pressmeddelande.

Medan Sofia Helin sköter diktuppläsningen så kommer kvällens program ledas av Anders Lundin och Parisa Amiri. Programmet kommer fyllas av musik där en rad artister dyker upp, bland andra Tomas Ledin, Sarah Klang och Lisa Nilsson.

– Det brukar ju alltid vara en knivig fråga: med vem och var ska man fira nyår? Skönt att redan nu benat ut att det blir jag, Parisa, Sofia och svenska folket. Och på Skansen, det känns tryggt och hemtamt dessutom. Just i år kommer programmet nog att betyda ovanligt mycket för ovanligt många, så det känns så klart hedrande att ha fått förtroendet, säger Anders Lundin.