Redaktören tipsar – 5 serier jag streamar just nu

Många ser sommarens uttåg som något deppigt, men för oss som kollar på mycket serier så är det tvärtom. Efter sommarens klassiska serie-torka duggar premiärerna tätt och fortsätter göra det under hösten. Jag har listat ett par av mina favoriter från senaste tiden, med allt från mörk humor till lättsam SVT-succé.

Billions

I dramat Billions kastas vi in i kampen mellan två av New Yorks giganter. I ena ringhörnan har vi den skoningslösa åklagaren Chuck Rhoades, och i andra ringhörnan har vi hedgefond-kungen Bobby Axelrod. Båda med målet att bli stans mäktigaste. Det finns något i mig som älskar kombinationen extremt rik och extremt galen. Precis som i HBO Nordics liknande serie Succession så balanserar huvudkaraktärerna ständigt på gränsen mellan psykopati och genialitet. I veckan kom det helt nya avsnitt att streama, ni hittar serien här nedanför.

TILL SERIEN

The White Lotus

Samhällsatiriska The White Lotus är en av de större snackisarna senaste månaden – och det är inte svårt att förstå varför. Serien utspelar sig på en lyxig resort på Hawaii, där tittaren får följa några olika rika (och väldigt jobbiga) amerikaner på semester. Det skaver, är obekvämt och stressigt mest hela tiden. Mörk humor när den är som bäst.

TILL SERIEN

Vändpunkten: 11 september och kriget mot terrorismen

Vändpunkten kretsar visserligen kring händelserna den 11 september 2001. Terrorattacken. Tornen som brinner. Men denna dokumentärserie går även tillbaka i tiden för att ge oss tittare en solid historiegrund att stå på. Allt från Sovjets stundande invasion av Afghanistan 1979 till 90-talets inbördeskrig till talibanernas framfart. Även om det kan vara mycket att hålla reda på så framträder en nät av händelser, där allt hänger ihop på ett eller annat sätt. En dokumentär som är brännande aktuell med tanke på USA:s nyliga uttåg från Afghanistan. Helt klart sevärd.

TILL SERIEN

Det sitter i väggarna

Alla har nog program man älskar att kolla på, men som man kanske inte pratar särskilt högt om. En så kallad guilty pleasure. Det sitter i väggarna är min guilty pleasure. Att se Erika Åberg och Rickard Thunér besöka gamla svenska hus och gräva i både arkiv och historia – det är bara mysigt rakt igenom. SVT gick för något år sedan ut med nyheten om att programmet skulle läggas ned för att kanalen ville föryngra sig. Det blev en så stor tittarstorm att man tvingades pudla. Så det är nog inte bara jag som älskar Det sitter i väggarna, kan man konstatera. Det blev en helt ny säsong hur som helst och den hade premiär i början av september.

TILL SERIEN

La Casa de Papel

Man skulle kunna säga att Netflix dundersuccé La Casa de Papel är den spanska motsvarigheten till Oceans Eleven. Under fem säsonger har vi fått se Nairobi, Helsinki, Tokyo, El Profesor och resten av rånarligan driva polisen till vansinne. I veckan var det dags för nya avsnitt, och trots att konceptet kan kännas lite urvattnat och de komplexa rån-planerna späs ut med allt fler actionscener för varje säsong, så håller den fortfarande hög klass. Helt klart sevärd.

TILL SERIEN

Det finns tusentals andra titlar att streama. Vi har samlat allt på ett och samma ställe, där du kan filtrera på genre, betyg, streamingplattform och mycket mer. Kika här!