Redaktören tipsar – 5 hetaste serierna just nu

Livet börjar återgå till det normala: restauranger öppnar upp, man får gå på fotbollsmatcher igen och konserterna duggar tätt. Det är givetvis otroligt goda nyheter att livet återvänder. Men oktober bjuder på goda nyheter även på streamingfronten. Så känner man för att mjukstarta alltihopa och spendera en del tid hemma med ett par högkvalitativa serier så har jag listat ett par av mina favoriter från senaste tiden. Det blir en blandning av sydkoreansk spänningssuccé till danska mordgåtor.

Maid

Vi har sett henne i The Leftovers och Fosse/Verdon. Men i den kritikerrosade miniserien Maid gör Margaret Qualley helt klart sin mest lysande insats hittills. Serien följer en ung mamma som lämnar ett destruktivt förhållande med en våldsam, alkoholiserad pojkvän för att skapa ett bättre liv för sig själv och sin lilla dotter. Men utan varken vänner, bostad, jobb eller pengar blir det en stressfylld och snårig resa. En byråkratisk labyrint och en rutten, amerikansk arbetsmarknad innebär att det långa stunder gör ont i hjärtat att följa hennes jakt på stabilitet. Men det är värt det. En av årets bästa serier så här långt.

TILL SERIEN

Goliath (säsong 4)

Alla behöver lite Billy Bob Thornton i sitt liv då och då. Varför inte ta tillfället i akt och streama det prisbelönta dramat Goliath, som nyligen hade säsongspremiär? Där spelar han den vanärade och alkoholiserade advokaten Billy McBride, som spenderar fler timmar på sunkiga barer än i rättssalen. Men han har en hjärna lika skarp som en japansk kockkniv och ett outtömligt hämndbegär. En underskattad serie. Vill man ha spänning, drama och underhållning koncentrerad i klassiska 50 minuters-avsnitt är det här serien för dig.

TILL SERIEN

Kastanjemannen

Det kryllar förstås av kriminalserier, både svenska och internationella. Men en som sticker ut på riktigt just nu är Netflix danska Kastanjemannen, som nyligen hade premiär. Baserad på romanen med samma namn, tar historien sin början då en kastanjefigur hittas vid platsen för ett bestialiskt mord. Det ska visa sig att utredningen leder hela vägen till regeringskansliet och danska socialministern. Hög spänning, solida skådespelarinsatser och ständiga vändningar utlovas. Se den!

TILL SERIEN

Squid Game

Det händer någon gång per år att en serie slår ned som en meteor och skapar tryckvågor över hela världen. I slutet av september hade det Sydkoreanska action-äventyret Squid Game premiär. Som en blandning mellan Hunger Games och Kill Bill får vi se 456 extremt skuldsatta medborgare få chansen att delta i ett spel. I potten flera miljarder kronor, men bara en person kan vinna. Resten kommer dö på vägen, då de ska delta i diverse barnlekar som alltid slutar med blodbad och tragedi. En annorlunda serie helt klart, som dessutom gått hem bland tittarna. Den är nämligen på väg att bli en av Netflix mest framgångsrika någonsin.

TILL SERIEN

The Morning Show (säsong 2)

Under första säsongen av The Morning Show fick vi se hur nyhetsankaret Alex Levy får reda på att hennes ankarkollega Mitch Kessler fått kicken på grund av sexuella trakasserier, vilket gör att hon tvingas bearbeta det hela och samtidigt göra allt för att få behålla sitt jobb. Ett vågat och osminkat porträtt av den moderna arbetsplatsen och en samtida skildring av Metoo. I dagarna hade den andra säsongen premiär, där vi återigen får se den lysande trion Jennifer Aniston, Steve Carell och Reese Witherspoon återvända för nya avsnitt.

TILL SERIEN

Letar du efter något helt annat? Ingen fara. Det är bara att klicka dig vidare till vår guide, där du hittar det mesta inom streaming just nu.