Redaktören tipsar – mina favoritserier just nu

När sommaren kommer brukar det normalt sett tunnas ut på både film- och seriefronten. Men i år ser det annorlunda ut. Bara senaste veckan har vi bjudits på flera större premiärer som man inte bör missa. Traditionsbunden som jag är så satte jag mig ner och streamade alltsammans, plockade ut mina favoriter och gjorde en lista av godbitarna. Det blir en cocktail av 80-talsskräck till en nostalgidoftande dokumentär om dinosaurierna.

Stranger Things

Fjärde säsongen av 80-talsosande skräckserien Stranger Things såg dagens ljus i slutet av maj. Sist vi fick följa med ungdomarnas under deras äventyr i Hawkins var 2019. Nu har alla blivit några år äldre, hittat nya spår i livet och försöker leva ett vanligt gymnasieliv. Det går förstås inte, eftersom skräcken och döden ständigt pockar på. Det är blodigt, brutalt och spännande. Se den!

TILL SERIEN

Severance

Med ett par månader på nacken tog jag mig igenom den surrealistiska, dystopiska och filosofiska teknikthrillern Severence. Den utspelar sig till stora delar på det mystiska företaget Lumen Industries. För att godkännas som anställd på företaget måste man utsättas för ett kirurgiskt ingrepp i hjärnan, där man sår split mellan mellan det privata jaget och arbets-jaget. Så när du är hemma om kvällarna har du ingen aning om vad du gjorde på jobbet under dagen och vice versa. I fokus hamnar Mark, som börjar ifrågasätta sitt liv. Förvirrande? Ja. Nydanande? Ja. Värt att streama? 100%.

TILL SERIEN

Prehistoric Planet

Det finns nog många med mig som var hyste en stor fascination för dinosaurierna och deras historia som barn. Det fanns något kittlande i att jorden en gång tillhörde dessa urtidsbjässar för 60 miljoner år sedan. När jag streamar Apple TV+ animerade dinosauriedokumentär så får jag kraftiga nostalgikickar från min barndom. I sex delar får vi i sann Planet Earth-anda följa med i olika biotoper. Ett per avsnitt: kust, öken, sötvatten, isiga miljöer och skog. Ovanpå allt så lägger sig Sir David Attenborough berättarröst och balsamerar hela serien.

TILL SERIEN

Obi-Wan Kenobi

I veckan var det premiär för Disneys tredje spin off-serie från Star Wars-universumet: Obi-Wan Kenobi, där den kultförklarade Jedi Mastern och den nya bekantskapen: skurken Reva står i fokus. Visst, The Mandalorian var i stunder riktigt bra, medan The Book of Boba Fett mer var en besvikelse. Så man visste inte riktigt vad man kunde förvänta sig inför Obi-Wan Kenobi, men efter de två första avsnitten är min spontana känsla positiv. Bara att få se Ewan McGregor återvända i rollen som Obi Wan är skäl nog att streama serien.

TILL SERIEN

For All Mankind

Jag vet, det här är per definition ingen ny serie. Apple TV+ drama om rymdkapplöpningen hade premiär redan 2019. Men för mig är den ny. Jag har helt enkelt prioriterat andra serier före, vilket jag så smått ångrar. I veckan brände jag igenom båda säsongerna under ett par regniga dagar – och wow! Historien utspelar sig i en fiktiv, alternativ verklighet, där Ryssland vann rymdkapplöpningen före USA, vilket triggar USA att satsa på att ta ytterligare steg i rymdracet. Fantasieggande, spännande och välspelat med Joel Kinnaman i huvudrollen. Stundtals är det så detaljrikt och autentiskt att man får känslan av att det hänt på riktigt.

TILL SERIE