Redaktören tipsar – mina 5 favoriter just nu

Våren svepte snabbt förbi och många av er står säkert med ena foten i semestertofflan redan nu. Men även om det vankas sommarstugor, utflykter till stranden och annat som hör sommarmånaderna till, så finns det alltid plats för något bra att streama. Jag har valt att lista några av mina favoriter från senaste månaderna. Det blir både serier och film, med en bra spännvidd.

Sweet Tooth

Det är inte ofta vi får genren gullig postapokalyps serverad framför oss. Sweet Tooth lyckas blanda mörker med ljus på ett sätt som gör att den här serien passar perfekt för dagar då du bara vill ligga hemma och inte behöva tänka eller känna allt för mycket, utan bara trivas. Historien utspelar sig i en tid då ett dödligt virus dragit in över jorden och en stor del av befolkningen dött. Plötsligt börjar bebisar födas som hybrider, en blandning mellan människa och djur. Hybriderna är immuna mot viruset, vilket leder till att mindre trevliga människor vill använda dem till experiment och hybriderna tvingas ut på en livslång flykt.

TILL SERIEN

The Underground Railroad

Man brukar prata om gömda pärlor, men sällan tidigare har uttrycket passat bättre än med Amazon Primes The Underground Railroad.  I mitt tycke är det ett tio avsnitt långt mästerverk, där mänsklighetens mörkaste sidor skildras på ett storslaget sätt. Händelserna utspelar sig i USA, förkrigstid, 1800-tal. Den unga Cora, som är slav på ett plantage i södra USA, ger sig iväg mot frihet, på jakt efter underjordisk järnväg hon har hört talas om. Se den.

TILL SERIEN

Lupin

Med en trevlig Oceans Eleven-vibb gjorde den franska gentlemannatjuven Lupin succé i sin första säsong. I veckan var heist-serien tillbaka med nya avsnitt, där oväntade vändningar och välplanerade kupper avlöser varandra. Den intelligenta Lupin fortsätter stå upp mot den stormrika Hubert Pellegrini i sann David mot Goliat-stil. Jag tycker serien är ett givet val i sommar – passar perfekt att se tillsammans med de lite äldre barnen i familjen.

TILL SERIEN

Mare of Easttown

Kate Winslet har i och med Mare of Easttown återigen bevisat vilken unik skådespelare hon är. Frågan är om inte hennes insats i den här kriminaldramat är en utav hennes bättre? Enligt mig är det så. I serien får vi se Winslet spela den lokala polisen Mare Sheehan, som jobbar i en småstad i Pennsylvania. Medan hon utreder ett snårigt mord på en ung flicka så faller hennes liv i spillror på det personliga planet också. Mare of Easttown är till en viss del en klassisk kriminalare, men på samma gång också ett dystert familjedrama. När sista avsnittet sändes nyligen kraschade streamingplattformen HBO Max. Så populär är serien, så passa på att streama den du också.

TILL SERIEN

Army of the Dead

Återigen lite postapokalyps på schemat. Den här gången är det Zack Snyders zombierulle Army of the Dead som gäller. Den utspelar sig då en zombieapokalyps ägt rum och Las Vegas ligger i ruiner, helt avskärmat från omvärlden. En grupp hårdnackade legosoldater bestämmer sig för att ta sig in i karantänzonen och lägga händerna på 200 miljoner dollar som ligger orörda i ett kassavalv. Men det där med tillit är inte alltid det lättaste. Utlovas: blod, spänning och zombies i drivor.

TILL FILMEN

Vill du hitta fler tips så gör du det här. Skulle du vilja botanisera bland serier och filmer på egen hand kan du göra det i vår guide här.