Se första teasern av Peter Stormares dokumentär

Vem upptäckte egentligen Amerika – Christofer Columbus eller vikingarna?
Nu är det snart dags för Peter Stormares nya dokumentärserie The American Runestone. Här får vi följa med Hollywoodstjärnan Peter Stormare när han ger sig ut längs vägarna i Minnesota för att lösa gåtan om den omdebatterad runstenen ”The Kensington Runestone”.

Runstenen hittades på svensken Olof Öhmans ägor i USA år 1898 och har skapat en stor debatt världen över. Bevisas stenen vara äkta så välter hela den amerikanska historieskrivningen. På runstenen står det nämligen att vikingarna rest den 1362, vilket är långt innan Christofer Columbus upptäckte Amerika.

Olof Öhman kommer från grannbyn till Peter Stormares hemby i Hälsingland. Han blev anklagad för förfalskning av stenen trots att det inte fanns några bevis, vilket skulle komma att påverka resten av hans liv.

– För mig har det absolut viktigaste varit att rentvå Olof Öhmans namn. Vi kommer från samma hembygd, det är precis 100 år emellan oss och han utvandrade till Amerika 100 år innan mig. Det känns som att det var meningen att våra vägar skulle korsas, säger Peter Stormare.

Här är den första teasern för The American Runestone, som har premiär 21 juni på Viaplay.