Skattjakt och spänning – här är 5 äventyrsfilmer

Det har producerats många spännande filmer där mytomspunna skatter, förlorade städer och heliga artefakter jagas. Skattjakts-genren är och kommer förmodligen alltid vara populär hos filmfantaster världen över. Här är ett par riktigt härliga skattjaktsfilmer.

National Treasure

Arkeologen och äventyren Ben Gates ger sig ut på jakt efter världens största, och kanske mest mytomspunna, guldskatt – något som hans släkt ägnat sig åt i generationer. Spåren leder honom till ett av världens mest bevakade dokument – amerikanska självständighetsförklaringen. Han tvingas därför ta till drastiska åtgärder för att komma närmare skatten.

TILL FILMEN

Uncharted

Den unge och gatusmarte Nathan Drake försöker hitta en gömd skatt tillsammans med sin partner Victor ”Sully” Sullivan. Duon ger sig ut på ett actionfyllt äventyr som utspelar sig över hela världen för att hitta ”den största skatten som aldrig hittats”, samtidigt som de följer ledtrådar för att hitta Nathans saknade bror.

TILL FILMEN

Da Vinci-koden

Den berömde symbolforskaren, professor Robert Langdon och kryptologen Sophie Neveu är på besök i Paris och kallas till Louvren. En intendent har mördats i museet och lämnat efter sig ett mystiskt spår av symboler och ledtrådar. Det bisarra mordet tar dem från Frankrike till England – och rakt in i ett mystiskt, urgammalt brödraskap. 

TILL FILMEN

Gold

Matthew McConaugehuhh har gjort ett par skattjaktsfilmer, men frågan är om inte Gold är kronan på verket? I den spelar han Kenny Wells – en modern guldletare, lurendrejare och drömmare på en desperata jakt efter det stora genombrottet. Med endast ett fåtal alternativ kvar innan total konkurs slår han sig ihop med en lika misslyckad geolog för att lyckas genomföra ett grandiost försök att finna en stor guldfyndighet i Indonesiens otillgängliga djungel.

TILL FILMEN

Jakten på den försvunna skatten

Den ikoniska äventyraren Indiana Jones får i uppdrag att finna den sägenomspunna arken, med resterna av stentavlorna med de tio budorden. Hitler har skickat sina hejdukar efter skatten och det blir en våldsam kapplöpning efter arken. Man borde förstås se alla Indiana Jones-filmer, men har ni bara tid för en så är det här den ni bör streama först.

TILL FILMEN

Goonies

Under 80-talet var det någon form av boom inom genren skattjakt. Förutom ovan nämnda Indiana Jones-filmer så fick vi även se Goonies, som också blev en sann klassiker. I den följer ett kompisgäng piraten One-Eyed Willies skattkarta på jakt efter rikedomar som ska hjälpa dem att rädda deras rivningshotade stad.

TILL FILMEN