Steven Spielbergs 10 bästa filmer

Regissören Steven Spielberg har, på ett eller annat sätt, blivit en del av mångas liv genom åren. Karriären har fyllts av allt från rymdvarelser till dinosaurier till historiska krigsdramer. För en generation är han Jurassic Park, för en annan Indiana Jones. Men oavsett så har han hunnit med att göra många framgångsrika och sevärda filmer. Därför har vi satt oss ner och noga valt ut våra 10 favoriter med Steven Spielberg.

Jurassic Park

Jurassic Park tillhör inte bara kategorin Steven Spielberg-klassiker, utan även klassiker generellt sett. I filmserien får vi se hur en excentrisk miljardär återupplivar dinosaurier med hjälp av DNA som hittas inuti en bärnsten. Tanken är att starta upp en nöjespark dit folk får komma för att beskåda de majestätiska urtidsdjuren. Men som många säkert redan förstår så går saker och ting inte alls som planerat.

TILL FILMEN

E.T. the Extra-Terrestrial

En vilsen utomjording, tre miljoner ljusår hemifrån, blir upphittad av en tioårig pojke som tar med honom hem. Båda deras liv förändras i grunden och deras relation mynnar ut i ett odödligt äventyr med villkorslös vänskap i centrum.

TILL FILMEN

Spionernas bro

I den mångfaldigt Oscarsnominerade Spionernas bro från 2015 får vi följa advokaten James Donovan (spelas av Tom Hanks) som ges i uppdrag av CIA att förhandla fram frigivningen av en tillfångatagen amerikansk pilot som skjutits ner över Sovjetunionen.

TILL FILMEN

Schindler’s List

Schindler’s List är baserad romanen Schindlers Ark och kretsar kring Oscar Schindler. En man som är medlem i nazistpartiet och en lyckad affärsman i 1930- och 1940-talets Tyskland. Han lyckas rädda nästan 1 100 judar från att gå en säker död till mötes genom att använda sig av byråkratiska kryphål på ett listigt sätt. Filmen är kanske en av Spielbergs mest framgångsrika sett till de priser som han blev tilldelad. Han var bland annat nominerad i 12 olika kategorier på Oscarsgalan och vann 7 av dem.

TILL FILMEN

AI – Artificiell Intelligens

David ser ut att vara en vanlig pojke, men egentligen är han en ny generation av AI-robotar som på sikt ska ersätta människan. När han blir utkastad från sitt fosterhem vaknar en dröm om att någon dag bli en riktig människa. Därför påbörjar David en resa för att hitta den blåa fen som han tror kan förverkliga hans dröm. I rollerna ser vi både Haley Joel Osment och Jude Law.

TILL FILMEN

Saving Private Ryan

Saving Private Ryan är förmodligen en av de mest klassiska krigsfilmerna någonsin. Där får vi följa åtta amerikanska soldater som befinner sig i Frankrike under D-dagen – den historiska landstigningen vid Normandie under andra världskriget. Männen tvingas sedan ta sig in bakom fiendens linje för att hitta den försvunna menige Jack Ryan. Men männen frågar sig varför åtta män ska riskera sina liv för en person. I rollerna ser vi flera bekanta ansikten, däribland Tom Hanks och Vin Diesel.

TILL FILMEN

Catch Me If You Can

Alla är vi bra på något. Frank Abigail var bra på det mesta – framför allt att lura folk runtomkring honom. Som 19-åring hade han hunnit med att lura sig till miljontals dollar, ett pilotcertifikat, jobbat som barnläkare och som advokat på en ansedd firma. En klassisk film med Leo DiCaprio i huvudrollen.

TILL FILMEN

Minority Report

I slutet på 2000-talet kan tekniken förutspå brott innan de begås. En polis som arbetar inom mordroteln blir anklagad för ett mord han inte utfört än. Han tvingas då fly från rättvisan och försöka reda ut det hela, för frågan hänger över honom som ett mörkt moln: är han en framtida mördare eller är det systemet det är fel på?

TILL FILMEN

Indiana Jones och jakten på den försvunna skatten

Äventyraren Indiana Jones får i uppdrag att finna den sägenomspunna arken, med resterna av stentavlorna med de tio budorden. Hitler har skickat sina hejdukar efter skatten och det blir en våldsam kapplöpning efter arken. Det finns förstås fler Indiana Jones-filmer som Steven Spielberg regisserat, ni hittar samtliga i vår streamingguide!

TILL FILMEN

Närkontakt av tredje graden

Under 70-talet rådde någon form av UFO-hysteri i världen. Någon som inte var sen att haka på var Steven Spielberg som 1977 premiärade Närkontakt av tredje graden. Precis som titeln avslöjar så kretsar filmen kring utomjordiskt försök att kontakta oss människor här på jorden. En ikonisk film som man bör ha sett innan man dör.

TILL FILMEN

Glöm inte att besöka vår streamingguide. Där samlar vi allt inom streamingvärlden just nu. Netflix, SVT Play, Disney+, C More? Vi har samlat allt på samma ställe.