7 svenska filmklassiker att streama på nationaldagen

Trots att vi gärna vill att nationaldagen ska vara lika festlig som den är för våra grannar i väst, så blir det ofta inte mycket mer än en ledig dag. Men vi vill dra vårt strå till stacken för att få lite feeling ändå, därför tipsar vi om fem riktigt svenska klassiker att streama under nationaldagen den 6 juni.

Sällskapsresan

Den här klassiska feel good filmen, regisserad av Lasse Åberg, har genom åren fått någon typ av kultglans. I filmen får vi följa den blyga och lågmälde Stig-Helmer (som spelas av Lasse Åberg), när han ger sig iväg på charterresa till Gran Canaria över jul. Där träffar han norrmannen Ole Bramserud (Jon Skolmen) som han under filmens gång binder starka vänskapsband till. Under resan träffar Stig-Helmer alla klassiska stereotyper som man kan förvänta sig under en charter. En lättsmält film som de flesta förmodligen sett någon gång eller två, men det skadar aldrig att se en bra film flera gånger!

TILL FILMEN

Yrrol

När den blinde siaren Teresias på berget Attika år 490 före Kristus förmedlar sin vision av vår tid till filosofen Leif GW Platon – anslås ett grundtema, kommunikationens meningslöshet. Teresias visar då upp en vision om hur världen kommer se ut år 1994. Därefter följer ett flertal osammanhängande sketcher: Familjen Cosby på finska, kvinnomisshandel, tv-panelprogram, hur man firar chefens 50-årsdag, figuren herr Cancer, pedofilen farbror Bosse och tv-reklamparodier. I den här kaosiga komedin ser vi flera bekantan ansikten, däribland Johan UlvesonUlla Skoog och Peter Dalle.

TILL FILMEN

Mitt liv som hund

I Lasse Hallströms dramakomedi från 1985 så får vi följa den brådmogna 12-åringen Ingemar, som efter att hans mamma blir sjuk och med en bråkig relation med sin bror, skickas iväg till sina släktingar på landet. Där vävs fotboll, tjejer och en ung pojkes upplevelser samman med en ständigt tragikomisk underton. Lasse Hallström har som vanligt skapa fina idyller och fint foto på ett mästerligt sätt. Filmen belönades med en guldbagge och nominerades till två Oscars i USA.

TILL FILMEN

Så som i himmelen

Kay Pollacks hyllade drama Så som i himmelen får vi se Frida Hallgren och Michael Nyqvist i huvudrollerna. Där får vi se hur dirigenten Daniel plötsligt går in i väggen. Han drar sig tillbaka från sitt internationella dirigentjobb och börjar som kantor i en liten kyrkokör i Norrland. Där träffar han en ny kärlek och hans liv vänds upp och ner.

TILL FILMEN

Att angöra en brygga

Hasse och Tages Att angöra en brygga från 1965 har kommit att bli en av de största filmklassikerna i svensk historia. Filmen handlar om fyra söndagsseglare som är på väg till en kräftskiva ute i Stockholm skärgård. Det enda problemet är att ingenting går som planerat och allt faller samman i ett stort haveri. I rollerna ser vi bland annat Gösta Ekman, Monica Zetterlund och Lars Ekborg.

TILL FILMEN

Sunes sommar

Sommaren är på ingång och Sunes familj har bestämt sig för att åka på semester. Pappa Rudolf vill åka på fiskesemester, men de andra till Grekland. Det blir för dyrt, så familjen kommer fram till en kompromiss: husvagnssemester i Sverige. Sune är inte superförtjust i idén till en början, men ändrar sig snabbt när han träffar den jämnåriga Cornelia. Även det här är en film så säkert många sett, men som man kan se om fler gånger.

TILL FILMEN

Grabben i graven bredvid

I romantiska komedin Grabben i graven bredvid så får vi följa mötet mellan den smått präktiga bibliotekarien Desirée (Elisabeth Carlsson) och den enkla mjölkbonden Benny (Michael Nyqvist). Trots att de till synes inte har något gemensamt över huvud taget, så uppstår ändå kärlek när huvudpersonerna en dag hamnar bredvid varandra på en kyrkogård. Men precis som i verkliga livet så uppstår ändå komplikationer när relationer inleds och allt blir inte lika enkelt som de hade hoppats på.

TILL FILMEN

Letar ni efter fler svenska klassiker finns det ett hav av dem. Gå in i vår guide och se vad du kan hitta!