Tidernas bästa sci fi-filmer – här är våra 12 favoriter

Det finns ofantligt många olika typer av filmgenrer, och vad som är populärt för stunden varierar från år till år precis som all annan populärkultur. Ibland är det apokalyptiska och dystopiska thrillers, ibland romantiska draman. En genre som till synes alltid går hem hos tittarna är science fiction. Vi har valt att lista våra 12 sci fi-favoriter.

Children of Men

Året är 2027 och det råder kaos och uppgivenhet bland mänskligheten. Kvinnorna har av någon anledning förlorat förmågan att bli gravida. Det är mer än 18 år sedan någon födde ett barn sist. Men en dag dyker en gravid flykting upp, och en före detta aktivist får i uppdrag att föra kvinnan genom det krigsdrabbade England till en säker ort.

TILL FILMEN

Mad Max: Fury Road

I en dystopisk värld, där det mesta är ödelagt, så gör de kvarvarande människorna allt för att överleva. Ensamvargen Max och kvinnan Imperator Furiosa kan inte undvika att dras in i det fullskaliga vägkrig som pågår för fullt.

TILL FILMEN

E.T

En vilsen utomjording, tre miljoner ljusår hemifrån, blir upphittad av en tioårig pojke som tar med honom hem. Båda deras liv förändras i grunden och deras relation mynnar ut i ett odödligt äventyr med villkorslös vänskap i centrum.

TILL FILMEN

Gravity

När Ryan Stone och Matt Kowalsky befinner sig ute på ett rymduppdrag så går något plötsligt snett. Rymdfärjan förstörs och de två astronauterna slungas ut rymden, endast ihopkopplade med varandra. När de inser att kommunikationen till jorden är bruten och att syret kommer ta slut, så övergår chocken i panik.

TILL FILMEN

Alien

När Ellen Ripley och resten av besättningen på fraktskeppet Nostromo är på väg hem till jorden så snappar de upp en nödsignal från en okänd, främmande planet. De bestämmer sig för att bege sig dit för att hjälpa de nödställda. Men det visar sig vara ett fatalt misstag.

TILL FILMEN

Wall-E

I en dystopisk framtid, där människan sedan hundratals år tvingats lämna jorden i ett gigantiskt rymdskepp, befinner sig Wall-E. En robot som programmerats att städa upp bland all den bråte och skrot som täcker jordens yta. När han en dag möter roboten EVA rubbas hans värld. Kärleken leder in honom på storslagna äventyr som inte enbart kommer påverka honom, utan också hela mänskligheten.

TILL FILMEN

The Thing

12 forskare befinner sig på en avsides belägen forskningsstation på Antarktis. När de en dag upptäcker en 100 000 år gammal rymdvarelse nedfrusen i isen så förändras snabbt allting till en mardröm.

TILL FILMEN

År 2001: Ett rymdäventyr

Filmen tar sin början i mänsklighetens begynnelse där en svart mystisk monolit gör att vi tar ett stort evolutionärt kliv. Fyra miljoner år senare återupptäcks monoliten igen och en besättning tillsammans med den artificiella intelligensen HAL följer den mot Jupiter. Filmen är en av de mest hyllade science-fiction filmerna genom tiderna och anses vara en av filmmästarens Stanley Kubricks bästa filmer. De visuella effekterna är även dem lika imponerande som de var för 50 år sedan.

TILL FILMEN

Terminator 2

Den nu tioårige John kommer ett par år in i framtiden att leda en framgångsrik kamp mot onda maskiner. Ondskans makter från framtiden bestämmer sig därför för att skicka en robot tillbaka i tiden för att mörda John och hans mamma Sarah. Samtidigt skickar de goda en annan Terminator för att skydda honom.

TILL FILMEN

Her

I en nära framtid lever Theodore. Han har precis avslutat ett långt förhållande och befinner sig i lite av en livskris. När ett nytt, avancerat operativsystem dyker upp på marknaden så fascinerar det honom så mycket att han skaffar sig ett. Det sägs att systemet är både intelligent och har ett eget medvetande. Det visar sig stämma, och det faktumet förändrar hans liv på det mest otänkbara sätt.

TILL FILMEN

Blade Runner

År 2019. Mänskligheten har skapat kloner som arbetar på rymdkolonier utanför jorden. Men efter att ett myteri sker på en av kolonierna så förbjuds kloner och det tas beslut om att alla kloner ska förstöras.  Ett gäng kloner bestämmer sig för att kapa ett rymdskepp och bege sig till jorden. Väl där dyker Rick Deckard upp. Deckard tillhör en speciell del inom polisen som kallas Blade runner, vars enda uppgift är att förstöra kloner.

TILL FILMEN

Stjärnornas Krig

Vi skulle förstås kunna plocka med flera filmer från Star Wars-serien, men vi nöjer oss med en den här gången. Den första i raden av filmer där vi får följa prinsessan Leia, Luke Skywalker och resten av de goda som ska skydda galaxen från Darth Vader.

TILL FILMEN

Är du sugen på att se någon annan film så hittar du tiotusentals andra filmtitlar genom vår guide.