USA-valet 2020 på SVT Play

Den 3 november är det presidentval i USA och både debatter och dokumentärer kommer att finnas på SVT Play. Både för att skildra såväl den amerikanska vardagen som för att rapportera om de stora frågorna i valrörelsen. Vad är det egentligen som står på spel och vad kan vi vänta oss de kommande fyra åren? Nedan följer programschema för de olika delarna på SVT och SVT Play. Alla dokumentärer går att streama redan nu.

Dokument utifrån: Konspirationernas förenta stater

Vad är egentligen sant och vad är falskt i konspirationernas USA? I denna dokumentär får vi följa journalisten Michael Kirk som undersöker kopplingen mellan en högljudd radioextremist, en ökänd tricksare och president Donald Trump.

Trump, migranterna och gängen

I dokumentären Trump, migranterna och gängen följer vi med SVT:s Bengt Norborg och Linda Hörnqvist under deras resa till El Salvador och USA för att söka förklaringen till våldets kretslopp. Donald Trump demoniserar en miljon migranter och vill bygga en mur som lösning på problemet. Men i Centralamerika flyr människor våldet från gäng som en gång bildades i USA. Samtidigt föder hat mot migranter nytt våld.

Vem kan utmana Trump

Hur kommer egentligen pandemin påverka valresultatet? USA närmar sig ofattbara 200 000 döda i sviterna av covid-19. Den sittande administrationen prioriterar ekonomin, medan Trumps motståndare Joe Biden talar för vikten av att lyssna på läkare och experter. I detta avsnitt intervjuas Michigans guvernör Gretchen Whitmer, Joe Bidens rådgivare Symone Sanders och republikanernas strateg Susie Wiles om det politiska läget i några av de viktigaste staterna för kandidaterna.

Amerikas bortgifta barn

I USA får minderåriga gifta sig i princip i varje delstat – med villkoret att deras föräldrar samtycker, eller att paret väntar barn. Sedan 2001 har hela 200 000 barn ingått äktenskap i USA, oftast för att männen ska undgå att bli anklagade för våldtäkt. Reportern Ellie Flynn har undersökt det märkliga kryphålet i amerikansk lagstiftning som tillåter att medborgare så unga som 12 år kan få gifta sig, och får en inblick i en chockerande värld. Hon möter både unga barnbrudar, deras föräldrar och senatorer som till varje pris vill förändra lagstiftningen.

Trumps mest kända tweets

Donald Trump har tidigare erkänt att han troligtvis aldrig skulle ha vunnit valet 2016 om det inte vore för Twitter. Kommunikation har alltid varit en stark nyckel i politiken, Roosevelt hördes över radion på 1930-talet och Kennedy på tv under 1960-talet. Den här berättelsen handlar om hur affärsmannen och tv-personligheten Donald Trump med hjälp av 140 tecken lyckades ta sig hela vägen till Vita huset och vilken betydelse sociala medier spelar i dagens politiska landskap. Vi ser närmare på några av presidentens mest kontroversiella tweets och vilken inverkan de haft.

Valet:

Valkvällen den 3 november startar kl. 21.45 på SVT Play och SVT2. Camilla Kvartoft och Anders Holmberg är programledare för första delen av sändningen. MorgonstudionKarin Magnusson och Ted Wigren tar över på natten och leder sändningen under morgonen. SVT:s korrespondenter rapporterar och Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, kommer att guida publiken genom rösträkningen.

Onsdag 4 november direktsänds ett val-special, kl 20.00 i SVT1 och på SVT Play med analyser av och kommentarer om det amerikanska valet.

Debatterna:

USA-val 2020: Presidentvalsdebatt
30 september (natten mellan tisdag 29/9 och onsdag 30/9) kl 03:00 – 04:30
Den första presidentdebatten mellan republikanernas Donald Trump och demokraternas Joe Biden sänds direkt från Cleveland, Ohio. Programledare Chris Wallace från Fox News.
Även textad på SVT Play ca kl 16.00 samt textad i SVT Forum ca kl 14.00 på onsdagen.

USA-val 2020: Presidentvalsdebatt
7-8 oktober (natten mellan onsdag 7/10 och torsdag 8/10) kl 03:00 – 04:30
Debatt mellan vicepresident Mike Pence från republikanerna och vicepresidentkandidaten Kamala Harris från demokraterna sänds direkt från Salt Lake City. Programledare Susan Page från USA Today.
Även textad på SVT Play ca kl 16.00 samt textad i SVT Forum ca kl 14.00 på torsdagen.

USA-val 2020: Presidentvalsdebatt
15-16 oktober (natten mellan torsdag 15/10 och fredag 16/10) 03:00 – 04:30
Den andra presidentdebatten mellan republikanernas Donald Trump och demokraternas Joe Biden sänds direkt från Miami. Programledare Steve Scully från C-SPAN.
Även textad på SVT Play ca kl 16.00 samt textad i SVT Forum ca kl 14.00 på fredagen.

USA-val 2020: Presidentdebatt
22-23 oktober (natten mellan torsdag 22/10 och fredag 23/10) kl 03:00 – 04:30
Den tredje och sista presidentdebatten mellan republikanernas Donald Trump och demokraternas Joe Biden sänds direkt från Nashville. Programledare Kristen Welker från NBC News.
Även textad på SVT Play ca kl 16.00 samt textad i SVT Forum ca kl 14.00 på fredagen.