Vinnarna på Oscarsgalan – här streamar du filmerna

Natten mot måndagen gick årets Oscarsgala av stapeln, där vi saknade svenska vinnare men fick se våra danska grannar kamma hem en åtråvärd statyett för En runda till. Den stora vinnaren på galan blev dramat Nomadland med sina tre statyetter, medan Anthony Hopkins blev belönad i kategorin Bästa manliga huvudroll för sin insats i The Father. Här kommer samtliga vinnare på Oscarsgalan 2021 som finns att streama just nu.

Judas and the Black Messiah

Det här dramat är inspirerat av den sanna historien om mordet på Black Panther-ledaren Fred Hampton. FBI-informatören William O’Neal infiltrerar Illinois Black Panther Party och har till uppgift att hålla koll på deras karismatiska ledare, Fred Hampton.

Själen

Ett av Disneys nytillskott heter Själen och hade premiär i slutet av 2020. I den följer vi jazzpianisten Joe Gardner, boende i New York, när han utforskar livets stora frågor. Varifrån kommer din passion, dina drömmar, intressen – allt det där som gör dig till just dig? En fin och tankeväckande film som får en att stanna upp för en stund. Filmen blev belönad med två statyetter, dels för Bästa animerade långfilm och Bästa originalmusik.

TILL FILMEN

Sound of Metal

Det kritikerrosade dramat Sound of Metal kretsar kring metal-trummisen Ruben Stone som en dag inser att hans hörsel är på väg att försvinna. Ett faktum som Ruben finner svårt att acceptera. Filmen lyftes inför galan fram som en av årets stora utropstecken eftersom den var nominerad i hela sex olika kategorier, där det slutade med vinst i två kategorier: Bästa ljud och Bästa filmredigering.

TILL FILMEN

Mank

David Fincher tillhör en av filmvärldens giganter. I slutet av 2020 hade hans nya film Mank premiär på Netflix. Filmen är ett biografiskt drama som utspelar sig under 1930-talets USA, där man skildrar manusförfattaren Herman J. Mankiewicz liv och bakgrundshistorien till den klassiska rullen Citizen Kane. I rollerna ser vi bland annat Gary Oldman och Amanda Seyfried. Filmen blev tilldelad två statyetter, ena i kategorin Bästa foto och den andra i kategorin Bästa produktionsdesign.

TILL FILMEN

Tenet

Det blev en Oscarsstatyett för Christopher Nolan och hans senaste film Tenet, den här gången i kategorin Bästa visuella effekter. I en skuggvärld av spionage på hög internationell nivå är ordet Tenet det enda redskap en hemlig agent har för att rädda mänskligheten. För att lyckas med sitt uppdrag måste han resa genom tiden och trotsa naturlagarna. Vill du streama några av våra Nolan-favoriter? Vi har gjort en lista här.

TILL FILMEN

Ma Rainey’s Black Bottom

Baserad på en teaterpjäs från 80-talet så tar vi i Ma Rainey’s Black Bottom klivet in i en inspelningsstudio, runt år 1920. Den hetlevrade bluessensationen och sångerskan Ma Rainey, som spelas av Viola Davies, ska spela in en ny skiva i studion. Det inhyrda bandet och hon har det dock inte helt lätt i samarbetet och irritationen ligger som ett mörkt moln i luften. Dramat vann en Oscar i både Bästa kostymdesign och Bästa makeup och hår.

TILL FILMEN

Bläckfisken och jag

När den sydafrikanska filmmakaren blir utbränd väljer han, som någon sorts läkeprocess, att spendera sina dagar med att dyka i havet där han bor. När han av en slump simmar på en bläckfisk så lyckas han, dag för dag, lära känna det komplexa djuret bättre och bättre. En unik vänskap bildas, som ska komma att förändra hans liv i grunden. Dokumentären blev utsedd till Bästa dokumentärfilm på Oscarsgalan.

TILL FILMEN

If Anything Happens I Love You

I den här tolv minuter långa animerade kortfilmen så dör en ung flicka tragiskt i en skolskjutning. Tittaren får sedan följa hennes två sörjande föräldrar som försöker ta sig igenom det känslomässiga tomrum som uppstått. If Anything Happens I Love You blev tilldelad en Oscar i kategorin Bästa animerade kortfilm.

TILL FILMEN

Two Distant Strangers

I dramakomedin Two Distant Strangers, som vann en Oscar i kategorin Bästa kortfilm, följer vi en serietecknare på väg hem till sin hund. Men han fastnar i en tidsloop där han tvingas återuppleva ett dödligt möte med en polis gång på gång.

TILL FILMEN

Vill du streama något annat? Ingen fara. Ta dig en titt i vår guide, där samlar vi allt på ett och samma ställe.